Pasak heliofizikų, Saulės aktyvumo sumažėjimas naujo ledynmečio nesukels  (3)

Mįslingai mažėjantis Saulės aktyvumas nesukels naujo „mažojo ledynmečio“, kuris, kaip manoma, Šiaurės Ameriką ir Europą buvo apėmęs maždaug 1300 – 1800 metais, teigia heliofizikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pripažįsta, kad Saulės ramybės periodas neįprastai užsitęsė. Lygiai 11 metų trunkantis Saulės aktyvumo ciklas savo žemiausią tašką turėjo pasiekti 2008 metais, tačiau prognozuotas jos aktyvumo didėjimas peržengus šią ribą neįvyko, skelbia „Space.com“. Per pirmuosius tris šių metų mėnesius dėmės Saulėje buvo stebimos vos 12 dienų.

„Tai, kad vėluoja naujasis Saulės ciklas, vertė mane ir mano kolegas spėlioti, ar tik kartais neartėjame prie Maunderio minimumo, kai dėmės Saulėje nesirodo ištisus dešimtmečius“, - leidiniui sakė NASA heliofizikas Davidas Hathaway‘us.

Maunderio minimumu vadinamas ypač žemo Saulės aktyvumo periodas, trukęs maždaug nuo 1645 iki 1715 m. Šiaurės pusrutulyje šis laikotarpis sutapo su šalčiausia vadinamojo mažojo ledynmečio dalimi, kai žiemomis nuolat užšaldavo visi Olandijos kanalai. Beje, praėjusį sausį Olandijos kanalai vėl užšalo – pirmą kartą 16 paskutiniųjų metų.

Tačiau D. Hathaway‘us ir kiti saulės fizikos specialistai nemano, kad šiuo metu stebimas žemas mūsų žvaigždės aktyvumas gali sukelti pasaulinį atšalimą ar kitokias klimato permainas, kurios iš esmės imtų keisti dabartinę globalinio atšilimo tendenciją.

Skirtingai nuo paskutiniojo mažojo ledynmečio laikų, dabar Žemės klimatą pakeisti yra sunkiau, teigia mokslininkai. Paskutinysis mažasis ledynmetis pasibaigė dar prieš pramoninę revoliuciją, manoma, kad jį įtakojo suaktyvėję ugnikalniai, kurių išmetami dulkių ir dujų debesys aptemdė saulę ir paskatino temperatūros mažėjimą.

Tačiau mūsų dienomis Žemės atmosferoje yra prisikaupę anglies dvideginio ir kitų dėl žmogaus veiklos išmetamų „šiltnamio dujų“. Mokslininkai mano, kad dėl jų sukelto šilumos sulaikymo atmosferoje efekto veikiausiai pavyks išvengti nedidelio atšalimo, kuris siejamas su ramios saulės ciklu.

„Abejoju, kad galėtų prasidėti mažasis ledynmetis, nes dabar atmosferoje yra beveik 2 kartus daugiau anglies dvideginio, nei jo buvo prieš 200 metų. Manau, kad tai svarbesnis veiksnys už saulės aktyvumą“, - sakė D. Hathaway‘us.

Pasak „Space.com“, su tuo sutinka ir JAV karinio jūrų laivyno tyrimų laboratorijos Vašingtone heliofizikė Judith Lean. Pasak jos, net jei prasidėtų Maulderio minimumo periodas, blankstanti Saulė tepajėgtų nežymiai atšaldyti mūsų planetos atmosferą.

„Gali būti, kad kai kuriuose regionuose atšals labiau, bet visos planetos mastu nereikėtų tikėtis didesnio nei kelių dešimtųjų laipsnio atvėsimo. O temperatūros požiūriu toks poveikis bus nepalyginamai mažesnis už pasaulinį atšilimą, kuris, kaip manoma, vidutinę temperatūrą pasaulyje pakels nuo 1 iki 4 laipsnių“, - sakė ji.

Reikia pastebėti, kad Saulės aktyvumo ir temperatūros Žemėje ryšys nėra tvirtai nustatytas, pažymi „Space.com“. Yra nemažai įrodymų, kad Saulės aktyvumas veikia klimatą – kai jis yra didelis, Žemės paviršiaus temperatūra būna šiek tiek aukštesnė, o kai žemas, žemė truputį atvėsta. Tačiau šio efekto stiprumas ir reiškinio priežastys vis dar tebėra neaiškios. Paaiškinimo, kad Saulė didelio aktyvumo periodais būna ryškesnė, nepakanka, teigia mokslininkai. Labiau tikėtina, kad skirtingais Saulės aktyvumo periodais Žemę pasiekia kitokio tipo įelektrintos dalelės, kurios keičia Žemės atmosferos cheminę sudėtį ir veikia klimatą.

Yra patvirtinta, kad aktyvi Saulės sukelia magnetines audras, galinčias apgadinti dirbtinius Žemės palydovus ar net daryti poveikį energetinėms sistemoms. Pavyzdžiui, kai kurie specialistai mano, jog per artimiausią Saulės aktyvumo ciklo viršūnę, kuri turėtų būti pasiekta 2012 metais ir gali būti pati „stipriausia“ per visą stebėjimų laiką, galėtų kilti tokios galingos magnetinės audros, kad šiuolaikinėmis technologijomis besiremianti civilizacija būtų „parblokšta ant kelių“.

Taigi, kad ir koks būtų Saulės „elgesys“ per kelerius artimiausius metus, mokslininkams jis bus nepaprastai įdomus, rašo „Space.com“. „Saulės fizikų bendruomenė labai susidomėjusi dabartine Saulės būkle“, - patvirtino D. Hathaway‘us.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)