Gamtos aktyvistai nutraukė japonų vykdytą banginių medžioklę  (35)

Japonija sustabdė kasmetę banginių medžioklę Antarktidos pakrantėse, paskelbusi, kad gamtosaugos aktyvistų organizacijos „Sea Shepherd“ („Jūrų piemuo“) laivai blokuoja pagrindinį medžiotojų laivą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pareigūnai Tokijuje pripažino, kad medžioklė, nuolat sulaukianti tarptautinės kritikos, šiemet nevyksta taip, kaip tikėtasi, ir medžiotojų laivynas gali būti grąžintas namo anksčiau numatyto termino, skelbia „The Guardian“.

Tatsuya Nakaoku, žvejybos agentūros atstovas, nurodė, kad sprendimas bent laikinai nutraukti medžioklę priimtas po to, kai pagrindinis laivas „Nisshin Maru“ buvo „atakuotas“ gamtosaugos aktyvistų.

„Pirmenybę teikiant saugumui, laivynas nutraukė neva „moksliniais tikslais“ vykdomą banginių medžioklę. Šiuo metu sprendžiame, ką daryti toliau“, - sakė T. Nakaoku.

Teigiama, kad vyriausybė svarsto galimybę apskritai nutraukti medžiotojų ekspediciją gerokai anksčiau nei įprastai (kovo viduryje).

"Sea Shepherd“ savo šių metų kampaniją apibūdino kaip sėkmingiausią iki šiol. „Horizonte matau pergalę, - „ABC News“ sakė Peteris Hammarstedtas, organizacijos atstovas žiniasklaidai. – Tikrai manau, kad mes savo veiksmais priartinome galimybę, jog sezoną jie baigs anksčiau nei įprastai.“

Manoma, kad per banginių medžioklės sezoną, kuris prasidėjo 2010 m. gruodį, Japonija sumedžiojo nuo 30 iki 100 banginių. Tai – tik nedidelė dalis turimos kvotos. 1986 metais išduotu IWC leidimu, Japonija kasmet gali sumedžioti iki 1 tūkst. banginių tam, ką šalis vadina „moksliniais tyrimais“. Nuo tyrimų atlikusi banginių mėsa parduodama restoranams.

„Sea Shepherd“ gamtosaugininkai japonų laivyną pasivijo beveik iškart. Kai vasario pradžioje jiems pavyko užblokuoti pagrindinį laivą, medžioklė sustojo, nes ji nebegali vykti, kai nėra kur doroti harpūnininkų nudurtų banginių.

Japonijos televizija TBS pranešė, kad, šalies vyriausybės įsitikinimu, situacija tapo „pavojinga“, jog nėra kito pasirinkimo, kaip tik nutraukti medžioklę ir atšaukti laivyną.
„Jei vyriausybė atšauks laivyną, tai reikš pasidavimą aktyvistams“ - buvo teigiama reportaže.

Japonija - kartu su Norvegija ir Islandija - yra viena iš trijų valstybių, kurios tęsia banginių medžioklę, nepaisydamos aplinkosaugininkų ir kai kurių kitų valstybių, pavyzdžiui, Australijos ir Naujosios Zelandijos, protesto. Didžiuliais protestais pasmerktos kasmetinės banginių medžioklės vykdavo ir viename iš Danijos karalystės autonominių regionų - Farerų salose.

Lotynų Amerikos valstybės, dalyvaujančios Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) veikloje, yra paraginusios Japoniją nutraukti medžioklę ir gerbti banginių prieglobsčius. Tuo metu Australija Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje yra užpildžiusi skundą, kuriuo medžiokles siekiama visiškai uždrausti.

Beje, pernai vienas gamtosaugos aktyvistų organizacijos „Sea Shepherd“ modernus greitaeigis kateris nuskendo netoli Antarktidos po susidūrimo su vienu Japonijos banginių medžiotojų laivu.

Šiemet laivynas, kurį sudaro keturi laivai su 180 įgulos narių, planavo sumedžioti 50 finvalų ir 900 mažųjų ruožuočių. Tačiau gamtosaugininkai tokiems planams trukdo jau kelerius metus. Pernai japonų laivynas į uostą grįžo su 506 mažaisiais ruožuočiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (35)