Kyla naujų diskusijų dėl GMO  (14)

Lietuvoje vėl pradedama diskutuoti apie genetiškai modifikuotų organizmų auginimą. Valdžios atstovai sako, kad tokių augalų į Lietuvą kasmet įvežama tūkstančiai tonų, todėl būtina reglamentuoti saugų šių organizmų auginimą bei panaudojimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Žaliųjų“ teigimu, Lietuva per maža šalis tokiems eksperimentams.

Pasak Andrėjaus Gaidamavičiaus, Lietuvos Žaliųjų judėjimo tarybos nario, klaidinga teigti, kad žmonės nenukenčia nuo modifikuotų produktų, nors „jo užvalgęs kenkėjas miršta“.

Tuo metu į konferenciją susirinkę mokslininkai sako, kad genetiškai modifikuoti organizmai seniai naudojami farmacijoje ir medicinoje, o rimtų mokslinių tyrimų apie jų žalą - nėra.

„Yra studija, rodanti, kad ketvirtoje penktoje kartoje sutrinka reprodukcija. Aiškiai matyt, kad tie miltai, ta dieta, kuria buvo maitinami peliukai, turi mažiau vitamino E lyginant su kontroline“, – teigia Leonas Grinius, Biotechnologijos instituto ekspertas.

Mokslininkas sako, kad saugiai ūkininkaujant įmanomas sėkmingas genetiškai modifikuotų ir organiškų ūkių vystymąsis. „JAV, kur transgeniniai GMO augalai labai plačiai auginami, vystosi ir klesti organinė arba ekologinė žemdirbystė“, – sako L. Grinius.

Diskutuojant apie tokių augalų naudą ir riziką, valdžios atstovai sako, kad klausimas, ar įsileisti į Lietuvą modifikuotus maisto produktus pavėluotas. Praėjusių metų duomenimis, daugiau kaip pusė apklaustųjų Lietuvos gyventojų turi neigiamą nuomonę apie GMO.

Per 60 proc. apklaustųjų vartotų tokius maisto produktus tik tuomet, jei būtų įrodyta, kad jie nekenksmingi. Šiuo metu JAV kompanija „Monsanto“ yra pateikusi paraišką Aplinkos ministerijai eksperimentiniu būdu auginti genetiškai modifikuotus kukuruzus.

Prieš keletą metų toks siūlymas jau buvo svarstytas. Seimo Sveikatos apsaugos bei Aplinkos apsaugos komitetams nepritarus, auginti genetiškai modifikuotus organizmus nebuvo leista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Lina Laurinaitytė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)

Susijusios žymos: