Mėlyna šviesa veikia geriau už kavą, atskleidė tyrimas  (5)

Tiems, kurie nori išlikti žvalūs ir budrūs, vietoj stiprios kavos rekomenduojama mėlyna šviesa, nustatė Švedijos mokslininkai. Jų teigimu, šia prasme mėlyna šviesa veikia kur kas geriau nei kofeinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Švedai geria daugiau kavos nei bet kurios kitos pasaulio šalies gyventojai, bet dabar jie gali pasinaudoti visai kitokia žvalumą ir gebėjimą susikaupti siūlančia priemone, skelbia „The Local“. Mokslininkai nustatė, kad mėlyna šviesa gali gerokai sustiprinti kognityvines funkcijas ir padidinti budrumą, be to, kur kas efektyviau, nei paprastai tam naudojama stipri kava.

Tai atskleidė Vidurio Švedijos universiteto (Mittuniversitetet) mokslininkų atliktas tyrimas. Nors jis nebuvo didelės apimties, tačiau rezultatai aiškiai rodo buvimo mėlynoje šviesoje privalumus, sakoma pranešime.

„Iš visko sprendžiant, mėlyna šviesa gali būti naudojama įvairiose su darbu susijusiose situacijose, kuomet būtina išlaikyti budrumą“, – pareiškė tyrimo vadovas Martynas Beavenas. Tyrėjai fiksavo budrumo ir pažintines funkcijas prieš įvairių testų atlikimą ir po jų. Tyrimo dalyviai privalėjo būti patalpoje, apšviestoje balta šviesa, ir vietoje kofeino vartoti placebą, vėliau buvo veikiami balta šviesa ir 240 mg kofeino, mėlyna šviesa bei placebu ir mėlyna šviesa su kofeinu.

Paaiškėjo, kad ir mėlyna šviesa, ir kofeinas pagerino reakcijos bei sprendimų priėmimo laiką ir padidino preciziškumą. Tačiau tais atvejais, kai specialiai būdavo blaškomas tiriamųjų dėmesys, vartojusieji kofeiną testuose pasirodydavo blogiau. Tie dalyviai, kurie buvo veikiami mėlynos šviesos, sugebėdavo geriau susikoncentruoti, nei visi likusieji.

Įdomu, kad tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, jog teigiami mėlynos šviesos poveikio efektai buvo stipriausi mėlynakiams šio tyrimo dalyviams, sakoma pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(2)

Komentarai (5)