Iš komos pabudusi kinė prakalbo puikia anglų kalba, o kiniškai nebeištaria nė žodžio  (2)

Medikai neteko amo, kai pensininkė iš Kinijos po dviejų savaičių pabudo iš komos ir kuo puikiausiai prakalbo angliškai, tačiau nė žodžio neištarė kinų kalba.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-02-05 Iš komos pabudusi kinė prakalbo puikia anglų kalba, o kiniškai nebeištaria nė žodžio  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

94-erių Liu Jieyu patyrė insultą ir pragulėjo be sąmonės dvi savaites. Gydytojai baiminosi, kad senolė jau nepabus.

Močiutė pabudo ir į pensiją išėjusi mokytoja puikia anglų kalba paklausė: „Kur aš? Kas vyksta?“.

Pritrenkti gydytojai dar labiau pasimetė, kai paaiškėjo, kad L. Jieyu, anksčiau mokiusi anglų kalbos, prarado gebėjimą kalbėti gimtąja kinų kalba. Anglakalbis gydytojas, pasikalbėjęs su pensininke, patvirtino, kad moteris puikiai kalba angliškai, tik kiek lėtokai.

Senolės artimieji patikino, kad L.Jieyu jau daugiau nei 30 metų nekalbėjo angliškai. Jie pasakojo, kad moteris nustojo vartoti anglų kalbą, kai išėjo į pensiją.

Medikai teigė neatmenantys panašaus atvejo, tačiau mano, kad reabilitacija ir poilsis padės senolei susigrąžinti gebėjimą kalbėti kinų kalba.

Tokie atvejai, kuomet iš komos pabudęs žmogus prakalba kita kalba, pasaulyje gana reti, tačiau jų pasitaiko. Australas Benas McMahonas po automobilio avarijos pradėjo kalbėti mandarinų kalba, o iš komos pabudusi 13-metė kroatė prakalbo vokiškai.

Būta tokių atvejų, kai JAV karinio jūrų laivyno veteranas, kuris buvo rastas be sąmonės viešbučio kambaryje, pabudęs nežinojo, kas jis toks ir kalbėjo švediškai.

Mokslininkas Pankajus Sahas nurodė, kad žmogaus smegenys sudarytos iš skirtingų grandinių, panašių į elektronines, kurios padeda kalbėti, kvėpuoti ir mąstyti. Pasak jo, B. McMahono atveju galima teigti, kad per incidentą buvo pažeista smegenų dalis, atsakinga už anglų kalbą, o ta dalis, kurioje buvo saugoma mandarinų kalba, aktyvavosi. Galima manyti, kad panašiai atsitiko ir L.Jieyu.

Dažnesni atvejai, kai žmonės pabunda ir pradeda kalbėti kitu akcentu. Pavyzdžiui, Staforde gyvenanti britė Kath Locket atvyko į ligoninę, nes negalėjo kalbėti ir nuryti seilių. Atsigavusi moteris pradėjo kalbėti europietišku akcentu. Atlikę tyrimus, gydytojai nustatė, kad britei išsivystė užsienietiško akcento sindromas, kurį sukėlė cerebrinis vaskulitas, už kalbą atsakingos smegenų dalies pažeidimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(5)
(27)

Komentarai (2)