Apsinuodijimą nežinoma medžiaga sunku nustatyti ir gydyti  (0)

19 proc. visų apsinuodijimų Lietuvoje sudaro gyventojų apsinuodijimai alkoholiu, 2,3 proc. – narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis (2009 m. Valstybinės ligonių kasos duomenys).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl apsinuodijimų narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis į sveikatos priežiūros įstaigas kreiptasi 308 kartus, iš kurių 137 atvejais – konkrečios apsinuodijimą sukėlusios medžiagos nebuvo galima nurodyti arba patikslinti, t.y. konkreti psichoaktyvioji medžiaga nebuvo žinoma.

Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės direktorė dr. Audronė Astraukienė teigia, kad pagrindinė problema yra tai, jog būna labai sunku, kartais net neįmanoma, diagnozuoti apsinuodijimų naujomis psichoaktyviosiomis medžiagomis: nėra diagnostinių testų, gydymo metodikų ir standartų, kas parodytų ir padėtų nustatyti nežinomas medžiagas.

Nauja grėsmė – naujos ir nežinomos medžiagos

Naujausios psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo tendencijos rodo, kad šiuo metu Lietuvoje, kaip ir kitose Europos šalyse, atsiranda vis naujos svaiginimuisi skirtos ir psichoaktyviu poveikiu pasižyminčios medžiagos, pirkėjams pristatomos vis kita forma.

Dr. A. Astraukienė aiškina, kad žmonės yra kviečiami įsigyti produktų, kurie reklamuojami kaip buityje naudojamos priemonės. „Prieš kelis metus jos buvo pardavinėjamos kaip „arbatos“, „trąšos“, „botanikos tyrimams skirti mišiniai“, šiuo metu – kaip „spice“, „vonios druskos“ ar pan., - teigia direktorė. - Tačiau tikroji visų šių produktų paskirtis – apsvaigimo efektas. Jų sudėtyje gali būti medžiagų, sukeliančių psichoaktyvų poveikį, o kartu ir rimtą grėsmę žmonių sveikatai. Apsinuodijimas neaiškios sudėties medžiaga gali baigtis tragiškai – žmogaus mirtimi.”

Narkotikų kontrolės departamentas skubiai imasi priemonių, kad prekyba žmogaus sveikatai kenksmingomis medžiagomis būtų draudžiama. Departamentas, gavęs informaciją apie atsiradusią naują medžiagą, ją įvertina ir siūlo taikyti kontrolės priemones, jei yra nustatomas medžiagos psichoaktyvus poveikis ir jo keliamas pavojus. 2010 m. Narkotikų kontrolės departamentui pasiūlius, į draudžiamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašą buvo įtrauktos 8 naujos psichoaktyviosios medžiagos (2009 m. – 13).

Cheminė sudėtis nuolat kinta

Narkotikų kontrolės departamentas atkreipia dėmesį, kad jau žinomų narkotikų grynumas ir nuolat kintanti jų cheminė sudėtis taip pat kelia papildomą pavojų narkotikus vartojančiojo sveikatai, o kartais ir gyvybei. Kokie iš tiesų ingredientai sudaro narkotiką, negali žinoti nei pardavėjas, nei vartotojas.

Kartu pastebima, jog daugėja atvejų, kai tuo pačiu metu vartojami keli narkotikai – tarp vartotojų plinta polinarkomanija. Įvairių narkotikų „derinimas“ yra ypač pavojingas, nes net tas pats jau išbandytas narkotikų derinys kiekvieną kartą gali paveikti skirtingai bei sukelti tokią organizmo reakciją, kuri baigsis apsinuodijimu, sąmonės netekimu ar net mirtimi.

Ypač dažnai narkotikai maišomi su alkoholiu, kuris neretai dar daugiau sustiprina narkotiko poveikį, veikia slopinamai ir padidina riziką perdozuoti. Daugiau informacijos apie pirmąją pagalbą apsinuodijus, narkotikų ir jų derinių poveikį galima rasti Narkotikų kontrolės departamento informacinėje interneto svetainėje www.benarkotiku.lt.

Gyventojai, iškilus problemai, bet kuriuo paros metu nemokamai gali skambinti į Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą (tel.: (8-5) 236 20 52 arba 8 687 53378) ir gauti informacijos apie pirmąją pagalbą, įtarus apsinuodijimą.

Rekomendacijos visuomenės sveikatos specialistams

Kaip spręsti apsinuodijimo narkotikais problemas, šiandien visuomenės sveikatos specialistai ir slaugytojai aiškinasi Trakuose vykstančioje mokslinėje praktinėje konferencijoje „Apsinuodijimų psichoaktyviosiomis medžiagomis ir traumatizmo prevencijos organizavimas savivaldybėje“.

Dalyviams specialistai pristato, kokios yra naujos psichoaktyviosios medžiagos ir jų sukeliamos problemos, kokios pastebimos apsinuodijimų tendencijos Lietuvoje bei kitose ES šalyse ir kas yra svarbiausia, suteikiant pirmąją pagalbą ūminių apsinuodijimų atvejais. Konferencijoje taip pat atkreipiamas dėmesys į rizikingą paauglių elgesį ir jiems taikomas prevencines priemones, pristatomi vaikų saugos veiksmų planavimo metodai.

Naujausi faktai ir skaičiai:

Iš narkotinių ar psichotropinių medžiagų daugiausia 2009 m. buvo apsinuodijama opioidais – į sveikatos priežiūros įstaigas kreiptasi 118 kartų. Vyrai 5 k. dažniau nei moterys kreipėsi į asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl apsinuodijimų narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis.

Gerokai sumažėjo sunkių apsinuodijimų atvejų, nes reanimacijos paslaugos dėl apsinuodijimų narkotikais ir psichodisleptikais (haliucinogenais) 2009 m. buvo teiktos 75 kartus 68 asmenims (2008 m. – 118 kartų, 106 asmenims), o tai sudaro apie 24 proc. visų registruotų apsinuodijimų narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis atvejų (2008 m. – 40 proc.).

Padidėjo užregistruotų apsinuodijimų kanapėmis ir kitais sintetiniais narkotikais, bet žymiai sumažėjo apsinuodijimų metadonu ir opiumu. Visoje Europoje pastebima naujų medžiagų pasiūla. ENNSC ir Europolą 2010 m. pasiekė informacija, kad ES aptikta daugiau nei 40 psichoaktyviųjų medžiagų, 2009 m. – 24.

Apie Narkotikų kontrolės departamentą prie LR Vyriausybės

Narkotikų kontrolės departamentas koordinuoja narkotikų kontrolės ir narkomanijos prevencijos priemonių įgyvendinimą, teikia metodinę pagalbą, organizuoja paklausos mažinimo priemonių įgyvendinimą, vykdo narkotinių ir psichotropinių medžiagų pirmtakų (prekursorių) kontrolę, atlieka Europos narkotikų ir narkomanijos informacinio tinklo Nacionalinio centro funkcijas ir atstovauja Lietuvą svarbiausiose Europos Sąjungos, Jungtinių Tautų institucijose bei kitose tarptautinėse organizacijose. Daugiau informacijos galima rasti www.nkd.lt.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: