Lietuvos tyrimų centras pristato intelektinės nuosavybės galimybes  (0)

Europos Komisijos paskelbta Europos Sąjungos (ES) Inovacijų ir konkurencingumo ataskaita rodo, kad 2011 metais bendras ES tyrimų ir inovatyvumo indeksas toliau mažėjo, užleisdamas pozicijas Azijos konkurentėms. Viena silpniausių grandžių ES mokslinių inovacijų srityje - mažos įplaukos, gaunamos iš patentų bei licencijų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos investicijos mokslinių tyrimų srityje per dešimtmetį išaugo nuo 0,59 proc. BVP 2000 metais iki 0,84 proc. BVP 2009 metais, o viešo sektoriaus išlaidos mokslinių tyrimų vystymui buvo artimos ES vidurkiui. Visgi verslo investicijos į inovacijas Lietuvoje išliko itin mažos ir sudarė vos 0,2 proc. BVP (ES vidurkis – 1,25 proc. BVP). „Menkos išlaidos privataus sektoriaus tyrimams bei inovacijoms ir mažas patentų skaičius lemia santykinai prastus šalies rezultatus mokslo ir technologijų vystymo srityje bei mažas įplaukas už užsienio patentus”, - pažymima ataskaitoje.

Lietuvos tyrimų centro vadovas Tomas  Deržanauskas sako, kad Lietuva turi gabių mokslininkų, ir kitos šalys tai pastebi. „Lietuva, pradėjusi bendradarbiavimą su pasauline patentavimo lydere IBM,  kreipia orientaciją į mokslinių tyrimų patentavimą.  Už tai gautas pajamas reinvestavus į mokslą, Lietuvai atsiveria galimybės ne tik priartėti prie ES vidurkio, bet ir užimti vieną iš lyderio pozicijų mokslinių tyrimų srityje”, - teigia T. Deržanauskas.

Ateinančią savaitę Lietuvos mokslinių tyrimų centras organizuoja intelektinės nuosavybės mokymus ir diskusiją su IBM intelektinės nuosavybės specialistais ir Lietuvos tyrimų centro atstovais. Renginyje dalyvausiančios Vykdančiosios IBM intelektinės nuosavybės strategės Riyon Harding teigimu, „žinios apie intelektinę nuosavybę ir jos teikiamos naudos suvokimas yra būtina sąlyga, siekiant išmokti komercializuoti tyrimų rezultatus ir taip skatinti šalies ekonomikos augimą”.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)