Ką galėtų padaryti naktį bibliotekoje likęs studentas?  (13)

Kaskart universitetuose prasidėjus egzaminų sesijai, studentams tampa aktualus klausimas - iki kada dirba biblioteka ir kaip ilgai joje galima būti. Pasirodo, ne visi Lietuvos universitetai geranoriškai nusiteikę studentų atžvilgiu - naktimis bibliotekas uždaro.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skandinavijos universitetų patirtis pamažu ateina ir į Lietuvą. Kai mūsų šalyje aukštosios mokyklos jaunimo siejamos tik su mokslu ir žiniomis, Vakaruose ši samprata kiek platesnė: tai ne tik mokymosi, bet bendravimo, laisvalaikio praleidimo vieta. Čia ne tik mokomasi: skaitoma, rašomi darbai, bet ir bendraujama su kitais bendraminčiais, o taip pat ir poilsiaujama.

JAV ar Vakarų Europoje studentų niekas nenustebintų, parodžius universitete įrengtą treniruoklių salę, stalo teniso, biliardo stalus ar lauko krepšinio aikštelę. Deja, Lietuvoje studentai to dar turi palaukti. Be to, dabar kur kas aktualesnis kitas klausimas - ar studentai gali naudotis universiteto biblioteka naktį? Aukštosios mokyklos, rodos, nelabai pasitiki studentais ir jiems naktį bibliotekų durų neatveria.

Ypač dirbantiems studentams šis klausimas svarbus, kai egzaminų sesijos metu tenka papildyti esamas žinias. Tad prailgintas aukštųjų mokyklų bibliotekų darbo

laikas būtų didžiulė parama studento atžvilgiu. Juk kurie studentai, grįžę po dienos darbų, į mokslus gilinasi tik vakare ir naktį. Gerai, jei medžiagos studijoms pakanka. Bet problema tampa opia, jei tokiu paros laiku prireikia pasinaudoti bibliotekos ar skaityklos paslaugomis.

Lietuvoje ne visi universitetai linkę pasitikėti savo studentais - palikti juos nakčiai didelėse patalpose nėra saugu, be to - didėja pastato išlaikymo išlaidos, pavyzdžiui - didėja elektros sąnaudos. Taip pat kiltų problema ir dėl pašalinių asmenų patekimo į universiteto patalpas - kas nors turėtų kontroliuoti įeinančius ir išeinančius asmenis.

„Per naktį veikiančios bibliotekos kol kas prieinamos ne visiems aukštųjų mokyklų studentams. Viena nedaugelių – Mykolo Romerio universiteto (MRU) biblioteka – durų nerakina iki paryčių. Jos darbuotojai sako laisvų vietų naktį, ypač per sesiją, bibliotekoje lieka ne tiek jau daug. Vilniaus universiteto (VU) centrinė biblioteka savo studentams žada, kad naujai statomas pastatas – Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC) – veiks visą parą“, - rašo lrt.lt.

„Savarankiškas darbas sudaro bene didžiausią studijų dalį ir tam reikia tinkamos erdvės. Su didžiausiais sunkumais, ko gero, susiduria studentai, gyvenantys bendrabutyje. Čia juk egzistuoja ne vien tavo poreikiai, nėra jokios garantijos, kad reikiamu metu gausi privatumą ir ramybę. Žinoma, visada galima naudotis universitete esančiomis skaityklomis. Tik, tenka pripažinti, kad mokytis „pagal grafiką“ ne visada pavyksta“, – teigia VU leidybos specialybę studijuojanti Rūta Požerskaitė.

Anot studentės, pasibaigus bibliotekos darbo valandoms tenka traukti namo, kur ne visada rasi tinkamą aplinką mokymuisi, todėl visą parą veikianti mokymosi erdvė būtų puikus sprendimas studentams.

Iki šiol VU Centrinė biblioteka neturėjo naktį veikiančios bibliotekos, jos darbo laikas prieš sesijas ir sesijų metu būdavo ilginamas. Visgi bibliotekos gen. direktorė Irena Krivienė pripažįsta, kad besibaigiant bibliotekos darbo laikui studentai pasako norintys mokytis dar ilgiau. 

„Kol kas nedirbame visą parą, nors ir studentai to labai norėtų, ir biblioteka supranta, kad atsirastų papildomos paslaugos. Bet kol kas šis senasis pastatas naktį nedirba. Naujai statomas pastatas – Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras – antrasis VU bibliotekos pastatas veiks visą parą“, – lrt.lt teigė I. Krivienė. 

Tuo metu MRU biblioteka studentams atvira iki 5 ryto. Čia studentai savitarnos aparatu gali pasiimti ir reikalingas knygas. Bibliotekos direktorė Jurgita Levickienė LRT interneto tarnybą patikino, kad naktį besimokančių studentų yra daug – užimtos beveik visos vietos. 

„Naktį tikrai ne tuščios [vietos], iki pat 5 ryto sėdi. Tie, kas ateina nuo ryto, dar prašo paankstinti, kad biblioteka pradėtų dirbti anksčiau. Žiūrime, kaip paankstinti laiką, bet kol kas su valymu nesusideriname. Tarp 5 ir 8.30 val. būna trumpa pertraukėlė“, – kalbėjo J. Levickienė.

Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) studentams visą parą atvira interneto skaitykla. Kaip teigė šios bibliotekos direktorė Rimutė Abramčikienė, be kompiuterių dar yra periodikos fondas, televizorius, poilsio kampas.

„Naktį per sesijas ateina visai nemažai. Jei pieštume kreivę – pakilimas būna vasarį, gegužę, birželį, o po to vidutiniškai – 4-8 studentai [naktį būna skaitykloje]“, – studentų naudojimąsi naktį veikiančia biblioteka nupasakojo R. Abramčikienė. 

Taigi kai kurių Lietuvos universitetų patirtis rodo, jog poreikis naktį mokytis bibliotekoje ar skaitykloje jau yra. Ar šiuo pavyzdžiu - atverti bibliotekų duris studentams ir naktį - paseks kiti universitetai, pamatysime ateityje. Džiugu, kad bent požiūris į šiuo klausimu dažniausiai sutampa - aukštosios mokyklos suinteresuotos studentų gilinimusi į mokslą, bet kuriuo paros metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
Autoriai: Vytenis Radžiūnas
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (13)