V.Būdienė: egzaminų pertvarka – tylus bendrojo ugdymo perversmas  (0)

Tylus bendrojo ugdymo perversmas. Taip paskutinę rugpjūčio dieną švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus patvirtintą naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką vertina prezidentės vyriausioji patarėja švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų klausimais Virginija Būdienė. Jos tvirtinimu, nauja praktika skatins korepetitoriavimą ir padės pelningai dirbti testavimą vykdantiems komerciniams užsienio kalbų centrams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip jau rašėme, G. Steponavičiaus įsakymu patvirtinta nauja tvarka 2014 geriausių abiturientų konkursinei eilei sudaryti nustato privalomą užsienio kalbos slenkstį. Į universitetą bus galima stoti turint ne žemesnį nei B2 užsienio kalbos lygį, į kolegiją – B1. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą arba tarptautinius užsienio kalbų žinių patikrinimo testus.
Konkursinis balas bus skaičiuojamas iš 4 mokomųjų dalykų. Nors vietoj 2 iš 4 dalykų galės būti įskaitomi atitinkamai perskaičiuoti metiniai pažymiai, norint įstoti į valstybės finansuojamą vietą praktiškai reikės laikyti 4 valstybinius egzaminus, o daliai ir penkis. Penktuoju egzaminu jiems taps užsienio kalba.

„Yra ir kitų pasikeitimų, todėl gali tekti daugeliui dabartinių vienuoliktokų pakeisti savo mokymosi pasirinkimus, nes keičiasi ir brandos egzaminų skaičius, ir įvairovė. Be to, mokytojų krūviai jau suskaičiuoti, tad tokie vėlyvi pasikeitimai sukels sumaištį mokyklose. Matyt, tai nerūpi ministerijos politinei komandai“, – portalui delfi.lt pokyčius komentavo V. Būdienė. 

Jos teigimu, nuo 2014 m. stojimą numatoma pasunkinti ir jį paįvairinti, tad individualus mokymo dalykų pasirinkimas palaipsniui nebetenka prasmės. V. Būdienės įsitikinimu, ši tvarka ne šiaip stojimo į valstybės finansuojamas vietas pakeitimas: ji turės didelį poveikį bendrojo ugdymo sistemai, be to, skatins korepetitoriavimą ir padės pelningai dirbti testavimą vykdantiems komerciniams užsienio kalbų centrams.

„Edukologijos klasika žino, kad švietimo sistemas labiausiai paveikia egzaminų pertvarka, tai vadinama „grįžtančios bangos efektu“. Vadinčiau tai tyliu bendrojo ugdymo perversmu. Panašiu į naktinę mokesčių reformą. Manyčiau, būtų protinga atidėti šios tvarkos įsigaliojimo laiką bent vieneriems metams“, – sako V. Būdienė.

Prezidentės patarėja taip pat įžvelgia, kad buvo galimai pažeistas Mokslo ir studijų įstatymas. Pagal minėtą įstatymą, stojimo tvarka turi būti paskelbiama prieš 2 metus iki atitinkamų mokslo metų pradžios. Šis įsakymas pasirašytas rugpjūčio 31 dieną, tačiau „Valstybės žiniose“ paskelbtas ir įsigaliojo rugsėjo 7 dieną – mokslo metams jau prasidėjus.

V. Būdienės teigimu, prezidentė apie Švietimo ir mokslo ministerijos inicijuojamas naujoves informuota.

Tuo metu Švietimo ir mokslo ministerija anksčiau tvirtino, kad nauja tvarka stojantiesiems atvers daug platesnį nei dabar studijų programų pasirinkimo spektrą. Naujovėmis skatinama stojančiuosius rinktis ne vien socialinius mokslus, pastaraisiais metais sutraukiančius neproporcingai didelę dalį studentų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Mindaugas Jackevičius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)