Beprotiškiausi eksperimentai: kalinių sutikimas dalyvauti eksperimente nebūtinas  (6)

1906 metų lapkritį Filipinų biologinei laboratorijai, kurioje buvo ne tik atliekami choleros bei maro medicininiai tyrimai, bet ir gaminamos vakcinos visuomenei, vadovavęs Richardas Pearsonas Strongas 24 myriop nuteistus vyrus, kalėjusius Manilos Bilibido kalėjime, be jų sutikimo paskiepijo choleros vakcina. Medikas tiriamųjų net neinformavo apie tai, koks eksperimentas atliekamas – jie buvo tiesiog sustatyti į eilę ir visiems sušvirkšta vakcina. Deja, vakcina buvo užteršta maro bakterijomis, todėl visi 24 tiriamieji pasijuto labai blogai, 13 iš jų mirė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Triukšmas dėl šio incidento pasiekė ne tik Filipinų vyriausybę, bet ir JAV Senatą bei JAV Karo departamentą – tuo metu Filipinus valdė amerikiečiai. Specialiai komisijai ištyrus nesėkmės priežastis paaiškėjo, kad tyrimo vadovas buvo aplaidus ir neužrakindavo inkubatorių bei leido besisvečiavusiam medikui vienam dirbti laboratorijoje – manoma, kad būtent jis į lentyną su choleros vakcinos buteliukais netyčia padėjo maro serumo buteliuką.

R. P. Strongo moksliniuose darbuose galima rasti užuominų, kad jis kai kurias bandomąsias vakcinas sušvirkšdavo žmonėms – taip pat sau, rašoma Eli Chernin tiriamajame darbe (publikuotas „Review of Infectious Diseases“ 1989 metais).

Kaip bebūtų keista, R. P. Strongas per šį skandalą nė kiek nenukentėjo, nors ir buvo dėl jo prislėgtas. JAV pareigūnai mokslininkui jokių priekaištų neturėjo, komisijos tyrimo rezultatai buvo perduoti prokuratūrai, kuri nustatė, jog R. P. Strongas nėra kaltas dėl nusikalstamo aplaidumo, o Filipinų generalgubernatorius mokslininką visiškai reabilitavo. Vėliau mokslininkas sėkmingai lipo karjeros laiptais ir tapo tropinių ligų profesoriumi Harvardo universitete.

Tyrimą atlikęs komitetas taip pat nurodė, kad atliekant mokslinius tyrimus reikalinga reforma, nes pasirinkti tyrimo dalyvius be jų sutikimo ir informavimo apie grėsmes yra neetiška. Tiesa, JAV valdžia šį raginimą tuo metu ignoravo.

Po 6 metų su tos pačios įstaigos kaliniais tas pats mokslininkas atliko beri-beri ligos (ją sukelia vitamino B1 stoka) eksperimentą, kuriame taip pat neapsieita be aukų. Tuomet eksperimentą išgyvenusiems kaliniams buvo atsilyginta cigarais ir cigaretėmis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (6)