Korupcijos suvokimo indeksas 2011: Lietuva pažangos nepadarė  (19)

„Transparency International“ (TI) Korupcijos suvokimo indekso (KSI) 2011 m. tyrime Lietuvai skyrė 4,8 balus ir 50 vietą 183 šalių sąraše. 2010 metais Lietuvos KSI buvo 5,0 balo, Lietuva užėmė 46 vietą iš 178 valstybių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

TI KSI yra vienas iš garsiausių pasaulyje korupcijos suvokimo tyrimų, parodantis, kaip įvairioms pasaulio valstybėms sekasi kontroliuoti korupciją. Esama padėtis įvertinama konkrečiu skaičiumi dešimties balų skalėje nuo nulio iki 10, kurioje 0 reiškia absoliučiai korumpuotą šalį, o 10 – labai skaidrią valstybę. 2009 metais Lietuvos KSI buvo 4,9 balo, o 2008 metais – 4,6 balo. 2011 metais KSI tyrime pirmauja Naujoji Zelandija (9,5), Danija (9,4), ir Suomija (9,4), paskutiniai sąraše yra Mianmaras (1,5), Šiaurės Korėja (1,0) ir Somalis (1,0). Estijos KSI yra 6,4, Lenkijos – 5,5, Latvijos – 4,2, Baltarusijos – 2,4, Rusijos – 2,4 balo. „Tenka pripažinti, kad šiais metais, lyginant su kitomis pasaulio šalimis, Lietuva pažangos nepadarė. Pagal korupcijos paplitimo viešajame sektoriuje suvokimą vėl likome 19-oje vietoje tarp Europos Sąjungos valstybių. Iššūkiai taip pat lieka tie patys. Mūsų antikorupciniai įstatymai ir kitas teisinis reguliavimas ekspertų ir verslininkų iš esmės vertinami palankiai, bet juk įstatymai patys savaime neveikia. Skiriame per mažai dėmeio tiek stambiosios politinės, tiek smulkiosios korupcijos pažabojimui“, – sako „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas. „Transparency International“ Korupcijos suvokimo indeksą nustato pagal įvairius dvejų metų laikotarpio šaltinius. KSI 2011 apima 2010 ir 2011 metų tyrimus ir remiasi iš viso 17 šaltinių. Šaltiniai matuoja korupcijos mastą (dažnį ir/ar kyšių dydį) viešajame ir politikos sektoriuose ir suskirsto šalis pagal rangą. Tų šaltinių, kurie sudaromi pagal ekspertų vertinimus, imami tik patys naujausi duomenys, kurie nuolat peržiūrimi kitų ekspertų ir mažai keičiasi metai iš metų.

Korupcijos padėties vertinimus pateikia tiek vertinamose šalyse, tiek svetur gyvenantys ekspertai. Išsamią ataskaitą su naudotų šaltinių sąrašu surasite šiame pdf dokumente.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (19)