„Kodak“ savo gamyklos rūsyje laikė atominį reaktorių  (0)

Žurnalistinio tyrimo metu paaiškėjo, jog „Kodak“ pramoniniame pastate Niujorko valstijos šiaurinėje dalyje prieš trisdešimt metų buvo pastatytas nedidelis atominis reaktorius - vienas iš nedaugelio tokio tipo įrenginių pasaulyje. Nors sprogimo rizikos jis nesudarė, jame buvo laikoma apie 1,6kg atominių ginklų gamybai tinkamo sodrinto urano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaldytuvo dydžio reaktorius buvo laikomas požeminiame bunkeryje buvusioje „Kodak Park“ gamykloje Ročesterio mieste. Jis buvo naudojamas moksliniais tikslais – bandant naujas vaizdų atkūrimo technologijas, tikrinant medžiagų grynumą.

Reaktorius nebuvo naudojamas kaip energijos šaltinis, o bendrovės „Eastman Kodak“ atstovai teigia, kad reaktorius nekėlė jokios sprogimo grėsmės, iš jo niekada nebuvo nutekėjusios pavojingos medžiagos. Nors reaktoriaus egzistavimas iš tiesų nebuvo jokia paslaptis – apie jį buvo užsimenama keliuose moksliniuose darbuose – panašu, kad „Kodak“ apie jį nebuvo pranešę vietos valdžiai, policijai ir priešgaisrinei tarnybai.

„Apie jo egzistavimą buvo žinoma, tačiau plačiai nekalbama“, - sakė buvęs „Kodak“ mokslininkas Albertas Filo, su įrenginiu dirbęs beveik 20 metų.

Nors reaktorius buvo naudojamas taikiu moksliniu tikslu ir buvo labai saugus, jame buvo daugiau kaip pusantro kilogramo prisodrinto urano – tos pačios medžiagos, kuri naudojama gaminant atomines bombas. Priėjimas prie reaktoriaus buvo griežtai kontroliuojamas, patalpos saugiai rakinamos ir nuolat stebimos vaizdo kameromis.

„Iš „Kodak“ apie tai niekada negirdėjau. Situacija yra labai keista, nes privačios įmonės tiesiog neturi tokių medžiagų“, - sakė Branduolinių ir cheminių ginklų neplatinimo tyrimų centro vyresnysis mokslinis bendradarbis Milesas Pomperis.

„Kodak“ nusprendė reaktorių išjungti prieš šešerius metus, jie valdžiai turėjo pateikti detalius urano šalinimo planus. Skelbiama, kad sodrintas uranas buvo supakuotas į apsauginius konteinerius ir išgabentas 2007 metų lapkritį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: