Tyrimas: Emigrantai iš Rytų Europos svetimose šalyse laimės neranda  (60)

Lietuviai, planuojantys laimės ieškoti Vakarų Europoje turėtų gerai permąstyti savo pasirinkimą. Leicester universiteto sociologai atliko tyrimą, kuris atskleidė, jog dauguma emigrantų po gyvenamosios vietos pakeitimo laimingesniais netampa. O štai emigrantų iš Lenkijos laimės lygis net nusmunka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesorius Davidas Bartramas išanalizavo daugiau, nei 42 000 emigrantų atliktas apklausas, norėdamas nustatyti, ar persikėlimas į kitą šalį gali atnešti laimę. Tyrimo metu buvo palyginti emigravusių, ir savoje šalyje pasilikusių, žmonių asmeniniai laimės vertinimai. Tyrimas paskelbtas liepos mėnesio žurnale „Migration Studies”.

„Emigrantams iš Rytų Europos persikėlimas į Vakarų Europą laimės neatnešė. Nors emigrantai iš tiesų buvo laimingesni už likusiuosius savo šalyje, tačiau susikrauti lagaminus nusprendę žmonės tokie buvo dar iki savo sprendimo išvykti. Taigi laimės lygis emigrantams nepakilo, jis tiesiog buvo aukštesnis dar prieš emigraciją.“ – teigė D. Bartramas.

„Iš esmės, tyrimas atskleidė, jog žmonės neatranda ilgalaikės laimės vien padidinę savo pajamas“, – sakė D. Bartramas. „Emigrantai, persikėlę į turtingesnę šalį, iš tiesų padidina savo uždarbį. Tačiau net ir tai padarę, jie naujoje šalyje gali nukristi žemyn savo socialine padėtimi. O būtent ši padėtis daugiau lemia laimės lygį, nei gaunamos pajamos“.

Tačiau, pastebima, nors bendras emigrantų laimės lygis nepakyla, tačiau skirtingose šalyse tai kiek skiriasi. D. Bartramas teigė: „Tokiose šalyse kaip Rusija ar Turkija, laimės lygis yra gana mažas, todėl išvykę emigrantai gali jį kiek pakelti. Tačiau, pavyzdžiui, Lenkijoje, kurioje žmonės yra gana laimingi (bent jau lyginant su Rusija ir Turkija), išvykėlių į Vakarų Europą laimės lygis linkęs sumažėti.“

Profesorius D. Bartramas pažymi, jog šis tyrimas yra svarbus tiems, kurie svarsto apie galimybę emigruoti į turtingesnę šalį, tikėdamiesi pakelti savo pajamas ir laimės lygį. „Egzistuoja tikimybė, jog žmonės, kurie mano, jog turtingesnėje šalyje jų gyvenimas pagerės, gali nusivilti savo patirtimi emigracijoje“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Tomas Asminavičius
(6)
(0)
(0)

Komentarai (60)