Muitininkų kasdienybė: kinai į JAV ir Kanadą gabena pinigų prikištus lagaminus  (0)

Daugelis pasiturinčių kinų nori saugiai nugabenti savo pinigus į užsienį. Ir tai daro paprastai: juos sudeda į piniginę, rankinę bei lagaminą. Naujieji kinai investicijoms pirmenybę teikia Kanadoje, skelbia welt.de.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kinijoje praturtėja vis daugiau žmonių ir bando pinigus pervežti į užsienį. JAV ir Kanadoje pastaruoju metu buvo konfiskuotos didelės sumos grynųjų pinigų, sudėtų tiesiog į kelioninius krepšius. 

Dviejuose didžiausiuose Kanados oro uostuose, Toronte ir Vankuveryje, nuo 2011 metų balandžio iki 2012 metų birželio buvo sulaikyta apie 13 mln. Kanados dolerių (apie 35 mln. Lt), juos į šalį bandyta pravežti nedeklaravus. Tokia informacija glūdi Kanados muitinės dokumentuose, o ją publikacijoje skelbia „Wall Street Journal“. Vien Vankuveryje pinigus per šį laikotarpį gabeno 592 kinai ir 60 Honkongo gyventojų. Iš viso – 11 mln. Kanados dolerių. Iš Kinijos atkeliavo trys ketvirtadaliai visų sulaikomų pinigų. Toronto oro uoste srautas gerokai mažesnis – apie 1,8 mln. JAV dolerių. 

13 mln. Kanados dolerių, kurių dauguma vėliau buvo grąžinti savininkams, yra apie pusė visų pinigų, kurie apskritai kada nors buvo konfiskuoti minėtuose oro uostuose. Kinų pinigai itin dažnai keliauja ir per JAV oro uostus, tačiau Kanada mylima gerokai labiau. 

100 dolerių banknotai

Birželį Vankuverio oro uoste vienas kinas, konvertavus, gabeno 134 tūkstančius eurų. Lagaminuose buvo suguldyti JAV ir Kanados doleriai, kupiūromis po 100. Pinigai buvo sudėti į piniginę, kišenes, įsiūti už lagamino audinio. Kanados muitinės pareigūnams kinas paaiškino norintis įsigyti namą arba automobilį. Kadangi vyras nebuvo deklaravęs pinigų, turėjo sumokėti mokesčius. 

2 500 Kanados dolerių, atitinkamai apie 1 900 eurų, ganėtinai maža kaina už galimybę pabėgti nuo griežtų Kinijos muitų nuostatų. Kinijos piliečiai per metus iš šalies negali išgabenti daugiau kaip 50 tūkstančių JAV dolerių. Be to, prieš išvykimą valdžios institucijos nori atidžiai įvertinti, kokia jų kilmė, taip jie kovoja su korupcija, be to, baiminasi, kad kapitalo išgabenimas ekonomikai daro žalą. 

Įvertinus „lubas“, lėktuvu kinai gali gabentis gana nemenkas sumas. Kanados policijos inspektorius Jeanas Cormieris teigia, kad šešių asmenų šeima iš Kinijos per metus gali atsigabenti 300 tūkst. dolerių. 

Tereikia sumokėti mokesčius

Oro uostuose konfiskuoti pinigai yra tik nedidelė kinų eksportuoto kapitalo dalis. Tačiau tai rodo, kad kinai vis dažniau imasi gana kaimietiškų metodų – sudeda grynuosius į lagaminus ir keliauja.

Kanados vyriausybė kol kas šių duomenų neanalizavo, tačiau teigia, kad kinai į šalį atgabena daugiau pinigų nei kada nors anksčiau. 

Į JAV 2009–2011 metais atskraidinta apie 5 mln. nedeklaruotų dolerių. Tai 8,4 proc. visų sulaikomų pinigų ir dvigubai daugiau nei iš bet kurios kitos šalies. 

Pinigų gabenimas nebūtinai yra neteisėtas. Tačiau keliautojai, atvykę į JAV ir Kanadą, turi nurodyti, jog atvyko turėdami daugiau nei 10 tūkst. dolerių. Dauguma pinigų laikinai konfiskuojami, kol savininkas sumoka mokesčius. Kuomet muitinės pareigūnai turi įtarimų, jog pinigai uždirbti neteisėtu būdu, tyrimas vyksta ilgiau. 

Pažeidžiantys įstatymus baudas turi susimokėti ir Kinijoje. Nuo 2007 iki 2011 metų valdžios institucijos pasipelnė 1,27 mlrd. juanių arba 153 mln. eurų. 

Kanados valdžios institucijos dažnai net nesikreipia į Kinijos valdininkus. Anot jų, dalijimasis informacija kinams gali pridaryti aibę problemų. 

Atsigabena dešimtimis tūkstančių

Į šalis pinigai nukeliauja ir kitais legaliais ir nelegaliais būdais. Daugelis perveda asmeninius pinigus kartu su verslui skirtais pinigais. Turintys giminaičių Kanadoje ar JAV pinigus perveda į banko sąskaitas, siunčia po 10 tūkstančių dolerių tol, kol pakanka namui ar kitam pageidaujamam pirkiniui įsigyti. 

Lėktuvu kinai taip pat gali gabentis gana nemenkas sumas. Kanados policijos inspektorius Jeanas Cormieris teigė, kad šešių asmenų šeima iš Kinijos per metus gali atsigabenti 300 tūkst. dolerių. 

Palyginus su JAV, per Kanadą keliauja didžiuliai grynųjų pinigų srautai. Meilė Kanadai turi priežasčių – čia nekilnojamojo turto pirkimas yra gana paprastas, šalyje gyvena didelė kinų bendruomenė, joje aukštas pragyvenimo lygis. 

Kinai dažniausiai atsiveža nuo 100 iki 200 tūkstančių dolerių grynaisiais. Investicinės-konsultacinės bendrovės atstovai teigia, kad jiems tai nėra nieko neįprasta, su grynaisiais kinai atkeliauja kasdien.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(0)

Komentarai (0)