10 patarimų, kaip kovoti su apšarmojančiais langais  (2)

„Sveiki, arkties gyventojai“. Kai termometras rodo -17 laipsnių šalčio, toks sutikto kaimyno pasisveikinimas nei stebina, nei juokina. Tiesa, pastaraisiais rytais daugiabučių kiemų aikštelėse pokštų nedaug – vieni automobiliai atkakliai bandomi užvesti, o kiti įnirtingai grandomi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiems, kurių mašinos žiemos rytais nebeužsiveda, tenka ieškoti kaimyno su laidais arba galvoti apie alternatyvų transportą. Tačiau išgirdus palaimingą variklio burzgimą dažniausiai tenka imtis ne pačios maloniausios procedūros – atitirpdyti iš vidaus apšalusius langus.

Pamačius šalčio išpieštą meną, belieka imtis grandiklio arba šerkšno atitirpdymo darbus patikėti oro kondicionieriui. Abiem atvejais procedūra užtrunka, todėl kantrybės stokojantys vairuotojai neretai į kelią išrieda langus prasikrapštę tiek ploto, kiek dengia dvi durų akutės.

Norint išvengti tokių problemų, verta pagalvoti apie tai, ką galima prevenciškai padaryti iš vakaro. Reikia įsidėmėti, kad automobilių langai iš vidaus užšąla dėl drėgmės salone. Ji susidaro dėl įvairių priežasčių – nuo keleivių iškvepiamo šilto oro iki nežinia kam vežiojamų šlapių skudurų.

Specialistai pateikia 10 patarimų, kurie padės išspręsti iš vidaus apšąlančių langų problemą.

- Šaltuoju metų laiku nenaudokite medžiaginių kilimėlių, kurie yra vieni iš pagrindinių drėgmės šaltinių. Juos pakeiskite guminiais, kurie neleidžia nutekėti ištirpusiam sniegui, o juose susikaupęs vanduo lengvai pašalinamas. Iš bėdos po medžiaginiais kilimėliais galima tiesti laikraščius, kurie sugertų dalį drėgmės.

- Virš prietaisų skydo ir centrinės konsolės patariama patiesti laikraštį arba padėti medžiaginį maišelį su druska. Popierius ir druska gerai sugeria drėgmę, todėl ji kaupiasi ne ant lango.

- Automobilyje nepalikite šlapių ar drėgnų daiktų.

- Stenkitės kuo švariau nuvalyti vidinę lango pusę – purvinas stiklas drėgmę traukia kur kas labiau.

- Baigus važiuoti ir sustojus patariama maždaug 5 min. palikti praviras automobilio dureles. Per šį laiką lauko ir salono temperatūra turėtų suvienodėti, išgaruoti šiluma ir taip sumažėja tikimybė, kad vėliau iš vidaus apšals langas.

- Norint kuo greičiau atitirpdyti užšalusį langą, tik užvedus automobilį patariama kondicionierių atsukti ties šalto oro pūtimo žyma. Taip greičiau sušyla aušinimo skystis, o tai padeda sparčiau įšilti varikliui.

- Reguliariai iš vidaus apšerkšnijantis langas gali įspėti apie aušinimo sistemos problemas, todėl patariama patikrinti, ar nepasenęs aušinimo skystis. Jeigu langai rasoja, verta atkreipti dėmesį ir į tai, kada keistas salono filtras.

- Nenorintiems grandyti langų, siūlomi specialūs skysčiai, kurie užpurškus išorinę stiklo pusę, atitirpina ledą.

- Jokiu būdu nepatariama ant apledėjusio lango pilti karšto vandens – stiklas gali sutrūkti!

- Langų gramdymui netinka metaliniai ar kiti aštrius kampus turintys gremžtukai, kurie gali nepataisomai subraižyti langą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(0)
(1)

Komentarai (2)