Keliolika netikėtų ne pačių maloniausių faktų apie žmogaus kūną  (4)

Ką mes žinome apie savo kūną? Atrodo, kad daugybė gydytojų ir įvairiausių sričių mokslininkų jau išnarstė kiekvieną mūsų kūno dalelę, tačiau nuolat atrandama dar kas nors naujo ir stebinančio! O kartais net ganėtinai nemalonaus…


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūsų dėmesiui – keliolika faktų apie žmogaus kūną, kurie privers į save pažvelgti kiek kitaip, o gal net ir šiek tiek pašiurpins.

  1. Blakstienose gyvena mažos erkutės
    Kai pagalvoji, keista ir kiek nemalonu – daugelio žmonių blakstienose gyvena visai mažytės erkutės. Šie mikroskopiniai gyviai yra siauri ir pailgi. Jie gyvena plaukų folikuluose ir veido porose, o ypač mėgsta blakstienas, kur įsikūrusios maitinasi kūno išskiriamais aliejais ir negyvomis ląstelėmis.
  2. Tik 10 proc. ląstelių jūsų kūne turi žmogaus DNR
    Pažvelkite į veidrodį ir patikėkite: tame, ką matote, tik viena iš 10-ies ląstelių iš tiesų yra žmogaus. Tai kas gi tos kitos ląstelės? Tai – neįtikėtina gausybė (apie 90 trilijonų) mikrobų, gyvenančių jūsų kūno viduje ir išorėje! Būriai bakterijų, virusų ir kitokių mikroorganizmų. Ir taip jau yra, kad daugelis jų atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį, palaikydami mūsų sveikatos balansą.
  3. Per gyvenimą žmogui išsiskiria du baseinai seilių
    Tos tįstančios seilės… Kūnas jų kasdien išskiria nuo 2 iki 4 litrų. Per gyvenimą iš to susidarytų du pilni baseinai. Nors, ko gero, su plaukiojimu tokie baseinai neturėtų nieko bendro.
  4. Pėda gali išskirti puslitrį prakaito per dieną
    Kiekviena pėda gali išskirti daugiau nei pusę litro prakaito per dieną – tad nieko stebėtino, kad daugelio žmonių pėdos kartais skleidžia specifinį prakaito kvapą. Kiekvienoje pėdoje yra bent 250 tūkst. prakaito liaukų. Bet pats prakaitas iš tiesų yra bekvapis – tą nemalonią smarvę iš tiesų sukelia ant pėdų įsikūrusios bakterijos, kurios tiesiog klesti drėgnoje prakaito terpėje.
  5. Kasdien nuryjame apie litrą nosies gleivių
    Kai kurie vaikystėje, ko gero, yra ragavę nosies gleivių. Tačiau, pasirodo, nėra jokio reikalo jų krapštyti – mes visiškai natūraliai, ir galbūt net patys to nepastebėdami, kasdien įtraukiame ir praryjame apie litrą nosies gleivių. Fu?
  6. Tonzilėse gali formuotis augti smulkūs akmenukai
    Labai dažnai žmonių tonzilėse formuojasi keisti akmenys. Jie vadinami tonzilolitais arba tiesiog tonzilių akmenimis. Akmenys pradeda formuotis, kai bakterijos, gleivės ir mirusios ląstelės įstringa tonzilių ertmėse. Ir nors tonzilių akmenys įprastai nėra pavojingi, jie gali sukelti gerklės perštėjimą ir prisidėti prie nemalonaus burnos kvapo.
  7. Čiaudėjant išskriejusio burnos turinio greitis siekia 50 km/val.
    Gana ilgai buvo manyta, kad čiaudulio metu iš mūsų kūno išspjautos gleivės keliauja net 150 km/val. greičiu ir gali nuskrieti apie 10 metrų. Laidos „Mitų griovėjai“ komanda nusprendė patikrinti šį mitą – ir jis buvo sugriautas. Tačiau eksperimento rezultatai – vis tiek ganėtinai nemalonūs! Adamo čiaudulys skriejo 56 km/val. greičiu ir nusileido už kiek daugiau nei 5 metrų, o Jamie‘o – beveik 63 km/val. greičiu ir nusileido už beveik 4 metrų. To visiškai pakanka, kad kelių metrų atstumu paskleistume tūkstančius savo bakterijų – todėl čiaudėdami būtinai prisidenkime burną, ypač jei esame peršalę ar sergame gripu!
  8. Žmogus per dieną orą pagadina vidutiniškai 14 kartų
    Patikėsite tuo ar ne, bet dauguma žmonių pagadina orą maždaug po 14 kartų per dieną. Šiuo būdu iš kūno išeina nuo pusės iki pusantro litro dujų.
  9. Mes turime daugiau plaukų nei gorilos
    Tai jus turbūt nustebins, tačiau dauguma žmonių savo odoje turi apie 5 mln. plaukų folikulų – t. y. tris kartus daugiau nei vidutinė gorila. Skirtumas tas, kad žmonių kūno plaukai – žymiai smulkesni ir trumpesni nei didžiųjų primatų kailis.
  10. Kasmet numetame daugiau nei 3,5 kg odos
    Odos nėrimasis labiau įprastais siejamas su gyvūnais, ypač reptilijomis, bet šie faktai gali priversti jus pakeisti nuomonę:
    • Kiekvieną valandą nuo kūno nukrenta apie 30-–40 tūkst. mirusių odos ląstelių;
    • Per metus jūs atsikratome daugiau nei 3,5 kg negyvos odos;
    • Mūsų namuose gyvena trilijonai dulkių erkučių, kurios pasigardžiuodamos minta tomis mirusiomis odomis ląstelėmis.
  11. Kasdien nuo galvos nukrenta apie 50 –100 plaukų
    Kasdien keičiame ne tik odą, bet ir plaukus. Kad pernelyg nesijaudintume dėl neva slenkančių savo plaukų, verta žinoti, jog žmogui yra visiškai normalu per dieną prarasti 50–100 plaukų, vietoje kurių paskui sėkmingai išauga nauji. Ir taip – kasdien…
  12. Žmogaus kūnas išraizgytas tūkstančiais kilometrų kraujagyslių
    Yra žmonių, kurie alpsta vos pamatę lašelį kraujo. Tačiau kiekvieno mūsų kūnas išraizgytas net ne šimtais, o tūkstančiais kilometrų kraujagyslių! Kraujas po mūsų organizmą keliauja arterijų, venų ir kapiliarų labirintais, kurių bendras ilgis – net apie 95 tūkst. kilometrų. Jei visas šias kraujagysles ištemptume lauk tarsi vieną juostą, jos užtektų 23 kartus sujungti skirtingas Amerikos puses nuo Niujorko iki San Francisko.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(27)
(0)
(0)

Komentarai (4)