Ekstremistai Irake kontroliuoja šalies upes  (1)

Irakas vėl sumirgėjo pasaulio naujienų antraštėse, kai ekstremistų grupė staiga užgrobė Mosulo ir Tikrito miestus. Atrodo, grupė taikosi į regiono upes – jų geostrateginį Achilo kulną. Jie dabar kontroliuoja Tigro ir Eufrato aukštupius Irake.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islamiškoji Irako ir Sirijos valstybė (The Islamic State of Iraq and Syria – ISIS) laiko save tikraisiais nuo Izraelio iki Irako besidriekiančio regiono valdytojais. Jie buvo tarp sukilėlių, kovojusių su Sirijos prezidentu Basharu al-Assadu, ir kontroliuoja teritoriją rytinėje Sirijos dalyje aplink Deir al-Zour.

Nepaisant regimo staigumo, ISIS puolimas prieš Iraką brendo pusę metų. Praėjusį sausį ISIS pradėjo brautis iš Sirijos žemyn Eufrato upe į Iraką. Gegužę jie užgrobė Fallujah miestą, kur 2003 metais vyko kruvini JAV vadovaujamos invazijos į Iraką mūšiai. Šią savaitę ISIS užgrobė prie Tigro esantį antrą pagal dydį Irako miestą Mosulą, tada patraukė žemyn Tigru į Tikritą, ir toliau į šventą šiitų miestą Samarra. Tiek Samarra, tiek Fallujah yra puolimo atstumu nuo sostinės Bagdado.

Šio straipsnio rašymo metu dar nėra aišku, ar ISIS surengs karinę Bagdado ataką, ar netgi gali paimti smarkiai ginkluotą miestą artima kova.

Silpnos vietos

Bet jiems to gali netgi neprisireikti. Irakas yra senoj Mesopotamija, kadaise buvusi derlinga Tigro ir Eufrato užliejama lyguma, pirmosios žmonių civilizacijos lopšys. Upės tebelieka itin svarbios ūkininkavimui, nuo kurio priklauso dauguma irakiečių, teigiama pranešime, kurį pateikė Tarptautinio ž. ū. tyrimų sausuose regionuose centras, anksčiau įsikūręs Aleppo'e, Sirijoje, bet dabar, vengiant mūšių, perkeltas į Ammaną Jordanijoje.

ISIS dabar kontroliuoja keletą didelių užtvankų, pavyzdžiui Haditha'e ir Samarra'e. Ji užėmė ir stovinčią už 30 km šiauriau Mosulo, kuri buvo pastatyta ant trapių uolų ir gali sugriūti. Joje telpa mažiausiai 8 milijardai kubinių metrų vandens. 2003 m. buvo baiminamasi, kad Irako kariai gali sugriauti užtvanką ir atremti puolančias pajėgas. JAV karo inžinieriai paskaičiavo, kad kilusi banga nušluotų Mosulą ir netgi suduotų smūgį Bagdadui.

ISIS jau panaudojo vandenį kaip ginklą, mažesniu mastu. Balandžio gale ISIS sustabdė tėkmę per santykinai mažą Nuaimiyah užtvanką Eufrato upėje Fallujah'oje, siekdami atkirsti vandens tiekimą Bagdadui ir Irako pietums. Tai galėjo būti ir pastangos užblokuoti armijos artėjimą prie miesto.

Vietoje to upė plūstelėjo į drėkinimo kanalus, užtvindė Abu Ghraibą ir dešimtis jį supančių kaimų daugiau, nei 200 km². Žuvo penki žmonės, o 20 000 – 40 000 šeimų pasitraukė į Bagdadą. Vanduo galėjo sunaikinti dirvą ir žemiau palei tėkmę gyvenantiems ūkininkams nepateikė gyvybiškai svarbaus vandens drėkinimui kritšku metų laiku. Pietų Irake gyvena daugiausiai musulmonai šiitai, prieš kuriuos kovoja ISIS ir jų bendrininkai sunitai.


Debora MacKenzie
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai (1)