Pasaulinė statistika: lietuviai – alkoholikų tauta  (16)

Praėjusiais metais dėl alkoholio vartojimo mirė 905, o nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų – 1 563 žmonės. Lietuva jau yra viena lyderių pasaulyje pagal alkoholio kiekio suvartojimą tūkstančiui gyventojų. Deja, nepaisydami to, mūsų šalies politikai vangiai diegia prevencines programas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunkiau atsispirti sekasi vyrams

Statistikos departamentas, remdamasis Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, skelbia, kad 2013-aisiais dėl alkoholio vartojimo mirė 25 žmonėmis mažiau negu 2012 metais. Dažniausios alkoholio vartojimo sukeltos mirties priežastys buvo alkoholinė kepenų liga (51,8 proc.), atsitiktinis apsinuodijimas alkoholiu (29,1 proc.) ir alkoholinė kardiomiopatija (11,2 proc. ).

Vyrai labiau linkę pasiduoti alkoholio taurelei – jų mirtingumas dėl alkoholio vartojimo buvo 3,4 karto didesnis negu moterų. Valstybinio psichikos sveikatos centro duomenimis, praėjusiais metais 715 asmenų pirmą kartą užregistruoti susirgę alkoholine psichoze ir 1 400 asmenų – lėtiniu alkoholizmu. Metų pabaigoje gydymo įstaigų apskaitoje iš viso buvo 3,4 tūkst. asmenų, sirgusių alkoholine psichoze, ir 47,9 tūkst. – lėtiniu alkoholizmu.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos duomenimis, socialinės rizikos šeimų apskaitoje buvo 4,9 tūkst. girtaujančių šeimų – tai 3,9 proc. mažiau nei 2012 metais. Per metus vaikų, augančių tokiose šeimose, sumažėjo 0,6 tūkst. (5,9 proc.).

Higienos instituto Sveikatos informacijos centro duomenimis, pernai nuo su rūkymu susijusių piktybinių navikų mirė 31 žmogumi mažiau nei 2012 metais. Dauguma (81,5 proc.) nuo šių piktybinių navikų mirusių asmenų buvo vyrai.

Politikams dviračio išradinėti nereikia

Nepaisant kiek geresnių pernykščių rodiklių, neseniai paskelbta Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ataskaita apie alkoholio vartojimą ir sveikatą 2014-aisiais parodė, kad Lietuva pagal alkoholio suvartojimą yra trečia šalis pasaulyje! Paaiškėjo, kad vienam vyresniam nei 15 metų žmogui mūsų šalyje tenka 15,4 litro grynojo alkoholio per metus. Šis kiekis daugiau nei dvigubai viršija PSO rekomenduotiną neperžengti ribą – 7 l absoliutaus alkoholio.

Pagal šį rodiklį mūsų šalį lenkia tik Moldovos Respublika (16,8 l) ir Baltarusija (17,5 l). Ilgus metus pirmavę pasaulyje rusai liko ketvirti – 15,1 l. Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos (NTAKK) vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, toks aukštas rodiklis Lietuvoje fiksuojamas pirmą kartą.

NTAKK dar gegužės pabaigoje kreipėsi į Seimą, Ministrą Pirmininką ir Vyriausybę prašydama nedelsiant imtis priemonių alkoholio vartojimo problemai spręsti. Kreipimesi pristatomos mokslo įrodymais grindžiamos veiksmingos alkoholio vartojimo ir sukeliamos žalos kontrolės priemonės, pavyzdžiui, alkoholio prieinamumo mažinimas, kainų didinimas, reklamos draudimas, privalomas alkoholinių gėrimų kaloringumo ir sudėties žymėjimas, priklausomybės ligų gydymo paslaugų prieinamumo didinimas ir kita. NTAKK prezidentas Aurelijus Veryga sutinka, kad politikai žino, kokiomis priemonėmis galima sumažinti alkoholio vartojimą, tačiau labai vangiai jas diegia.

Pasak jo, dviračio Lietuvos politikams išradinėti nereikia. „Jis jau yra ir kitos Europos šalys sėkmingai juo važiuoja. Lietuva taip pat turi gerosios praktikos pavyzdį – 2008 m. įsigaliojus alkoholio prieinamumo, įperkamumo mažinimo priemonėms, apribojus alkoholio reklamą, sugriežtinus neblaivių vairuotojų kontrolę, alkoholio vartojimas, o kartu su juo ir vartojimo daroma žala, šalyje sumažėjo nuo 14,6 l 2007 m. iki 10,8 l 2009 m., – geru prevencijos pavyzdžiu dalijosi A.Veryga. – Deja, nediegiant naujų veiksmingų alkoholio kontrolės priemonių, alkoholio vartojimas nuo 2010 m. vėl pradėjo sparčiai augti. Liūdna, kad šiandien Lietuvoje, tokioje mažoje valstybėje, gyvena tiek daug geriančių piliečių.“

Alkoholio prekybą griežtinančios pataisos

„Valstiečių laikraščio“ viename sostinės mikrorajonų kalbinti paaugliai teigė, kad alaus ir kitų nestiprių alkoholinių gėrimų gali įsigyti vadinamuosiuose taškuose. Pasak keturiolikmečio Dainiaus ir metais vyresnio Augusto, neretai pagalbos ranką ištiesia ir suaugusieji. „Paprašai kokio vyresnio ir nuperka“, – sakė paaugliai ir patikino, kad prireikus svaigiųjų gėrimų gali įsigyti bet kada.

Statistikos rodikliai rodo, kad didėjantis alkoholio suvartojimas turi įtakos ir nusikalstamumo rodikliams. Policijos departamento atstovo teigimu, visoje šalyje organizuojami pareigūnų reidai, kurių metu verslininkai, parduodantys alkoholį nepilnamečiams, yra griežtai baudžiami.

„Valstiečių laikraščio“ žiniomis, Seime jau antras mėnuo svarstomos alkoholio ir tabako prekybą griežtinančios įstatymo pataisos. Jose siūloma nepilnamečiams uždrausti ne tik rūkyti ar kitaip vartoti tabako gaminių pakaitalus, bet ir jų turėti.

Taip pat siūloma savivaldybėms leisti riboti prekybą alkoholiu renginiuose, kuriuose dalyvauja nepilnamečiai. Remiantis pataisomis, savivaldybėms taip pat būtų leista su religinėmis bendruomenėmis tartis, kokiu atstumu nuo maldos namų galėtų būti leidžiama alkoholio prekyba. Savivaldybėms taip pat siūloma pačioms spręsti, kokiu atstumu būtų galima prekiauti alkoholiu nuo laisvės atėmimo, karinių, policijos pastatų bei sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigų.

Alkoholio suvartojimas vienam gyventojui per metus (litrais absoliučiu alkoholiu)

2000 – 9,9

2006 – 12,7

2008 – 13,3

2010 – 12,9

2012 – 13,1

2014 – 15,4

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Valstiečių laikraštis
Valstiečių laikraštis
Autoriai: Vismantas Žuklevičius
(50)
(12)
(38)

Komentarai (16)