Opijaus gamyba Afganistane muša rekordus  (0)

Bendras aguonų pasėlių plotas 2013 m. Afganistane išaugo iki 209 000 hektarų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV valstybės departamento pranešime rašoma, kad nepaisant visų Vašingtono pastangų kovoje su narkotikų verslu, aguonų derlius 2013 m. Afganistane pasiekė rekordinį lygį

JAV per 13 metų išleido 7,6 milijardus dolerių, stengdamosi Afganistane sumažinti aguonų pasėlius.

Šios lėšos buvo naudojamos tiek kovos su narkotikais organizavimui, tiek ir kaip finansinė parama aguonas auginantiems afganų valstiečiams, kurie taip buvo skatinami pereiti prie kitų kultūrų auginimo.

Nepaisant to, 2013 metais Afganistane aguonų pasėlių plotai Afganistane išaugo iki 209 000 hektarų.

JTO duomenimis, tokio derliaus vertė – beveik 3 milijardai dolerių. Tai 50 % daugiau, nei 2012 metais.

„Dėl daugelyje Afganistano provincijų blogėjančios saugumo situacijos ir silpno aguonų pasėlių naikinimo, galima laukti tolesnio aguonų produkcijos augimo ir 2014 metais“, – pareiškė Afganistano rekonstrukcijos projektų specialusis inspektorius Johnas F. Sopko.

Gilūs šuliniai

Ataskaitoje dar pažymima, kad kai kuriose provincijose, pavyzdžiui, Nangaharo, kurios buvo paskelbtos zonomis be aguonų pasėlių, jas vėl pradėjo sėti.

Viena iš aguonų pasėlių plotų augimo priežasčių – Afganistane tapusi labiau prieinama gilių šulinių kasimo technologija.

Per pastaruosius 10 metų tokie šaltiniai 200 000 hektarų dykumų pavertė žemdirbystei tinkama žeme. Didžioji šių žemių dalis naudojama aguonų auginimui.

Specialistų skaičiavimais, Afganistane pagaminama apie 80 % pasaulyje suvartojamo opijaus.

Opijaus pardavimo pajamos naudojamos valdininkų papirkinėjimui, korupcijos Afganistane stimuliavimui, palaiko kriminalines grupuotes ir talibus.

„Prekyba narkotikais nuodija Afganistano finansų sektorių, griauna Afganistano valstybės legitimumą. Rekordinės išauginamų aguonų apimtys verčia abejoti tarptautinės koalicijos kovos su šiuo blogiu efektyvumu ir pagrįstumu“, – sakė Johnas Sopko.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai (0)