Kaip atrodo Rusija už Maskvos ribų? Vaizdas pribloškė Ukrainos žurnalistus (Video)  (13)

„Vladimiras Putinas prikėlė Rusiją“, – šis skambus teiginys įkvėpė Ukrainos televizijos TCH žurnalistus pasidairyti už Maskvos ribų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistė Julija Diačuk išvažiavo kurti reportažo, kuris šokiravo jos kolegas.

Iš Rusijos sostinės išvažiavusi kūrėjų grupė pasiekė Žemutinį Naugardą, o po to pasuko atgal. Per kelionę aplankytos keturios Rusijos sritys, nuvažiuota per 3000 kilometrų.

Pirma stotelė ir pirmas reportažas – iš Vladimiro srityje esančio Sobinkos miesto, kuriame gyvena beveik 20 tūkstančių žmonių.

Šiame mieste žurnalistai užsuko į apsilaupiusius senovinius pastatus, kurie seniai paversti klaikiai apleistais daugiabučiais.

Spirito dozė – viskas, ko reikia

Vaizdai – labiau nei pribloškiantys. Kanalizacija neveikia, todėl vietiniai gyventojai gamtinius reikalus atlieka į kibirą, o jo turinį išlieja čia pat, per langą.

Vietiniams girtuokliams nereikia išeiti iš savo landynės, nes spirito galima įsigyti tame pačiame namo aukšte. Viena 100 gramų spirito dozė čia kainuoja 10 rublių (apie 0,13 euro).

Iš žurnalistės 10 rublių iškaulijęs dėdė Kolia nesikuklino ir sveikatą pataisė iškart – vos prekeivis pro duris ištiesė puspilnę stiklinę.

Spiritą vienu mauku išmaukęs vyriškis geranoriškai aprodė griuvėsius ir gyrė daugiabutį, kuriame pats gyvena: „Štai kitame name tai tikrai baisu, ten tualetuose prikrauta visur – riogso tikri stalaktitai.“

Kolios parodytame vaiduoklyje gyvenantys žmonės neslėpė – tualetų nėra, todėl išmatos kibirais išpilamos per langą. „Kitos išeities nėra“, – tikino gyventojai.

Dirbti važiuoja į Maskvą

Žurnalistė nuėjo pasikalbėti apie šias problemas pas vietos valdžią. „Šalyje krizė, pinigų nėra, programos yra karpomos“, – nieko neslėpė ir apie rožinę ateitį nekalbėjo miesto vadovas.

Sobinkoje gyvenanti Ania papasakojo, kad čia nuomojasi dviejų kambarių butą, o dirba Maskvoje.

„Keliuosi trečią valandą nakties, kad aštuntą ryto būčiau darbe. Jei patenku į transporto spūstį, pavėluoju“, – sakė mergina, kasdien važinėjanti į sostinę, esančią už 162 kilometrų.

Šiame pirmame aplankytame mieste subliūško dar vienas Rusijos valdžios mitas, kad šalyje didėja gimstamumas.

Oficialiai skelbiama, kad gimsta daugiau žmonių nei miršta, bet Sobinkoje viskas kitaip.

„Čia gyveno 46 tūkstančiai žmonių, o dabar tik 19 tūkstančių. Miršta 2,5 karto daugiau žmonių, ir taip kiekvieną mėnesį“, – tikruosius skaičius įvardijo moteris.

Parengė Gintaras Šiuparys

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(75)
(24)
(51)

Komentarai (13)