Finansinė Krymo blokada: pritaikykit tai Rusijai ir kils branduolinis karas  (2)

Vakarų bankai atsisako vykdyti valiutinius mokėjimus piliečiams, registruotiems aneksuotame Kryme, praneša Rusijos leidinys Vedomosti su nuoroda į vienos iš mokėjimo sistemų atstovą. „Jeigu bankas mato SWIFT sistemoje, kad žmogus, atliekantis mokėjimą, yra registruotas Kryme, jis šios operacijos nevykdo. Ir nesvarbu, ar pervedimas atliekamas per Krymo banką ar, tarkime, per vieną iš Maskvos bankų“, – pažymima straipsnyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip teigia leidinys, tai patvirtina kitos Rusijos mokėjimų sistemos darbuotojas: „Jeigu pase nurodytas Krymas, užsienio bankai valiutinio mokėjimo nepraleis“. Pasak jo, tie patys principai taikomi ir Kryme registruotų kompanijų mokėjimams.

„Tokia problema yra“, – pripažįsta Rusijos centrinio banko darbuotojas, pridurdamas, kad šalies reguliavimo institucija turi labai ribotą įtaką bankams kitoje jurisdikcijoje.

Štai „Deutsche Bank“ savo atsisakymą atlikti mokėjimą motyvuoja tuo, kad laikosi vidaus instrukcijos, pagal kurią bankas tokių mokėjimų neturi vykdyti, pasakoja vienas iš leidinio šaltinių. „Deutsche Bank“ atstovas nuo komentaro susilaikė, teigia straipsnio autorius.

„Viską lemia daug detalių, pavyzdžiui, mokančio asmens pilietybė, mokėjimo pagrindas ir jo rūšis, o taip pat pinigų gavėjas, pervedama suma“, – sako „Binbank" tarptautinio verslo ir finansinių institucijų departamento direktorius Jurijus Amvrosijevas.

„Apskritai užsienio bankai korespondentai (bankai tarpininkai, kuriuose mokėtojo arba gavėjo bankas turi lėšoms pervesti skirtas korespondentines sąskaitas – Red.) gali tiek atsisakyti pervesti valiutą, tiek pervedimą užblokuoti, jeigu mokėtojas arba gavėjas registruotas Kryme“, – tęsia jis pastebėdamas, kad „tai ypač susiję su dolerinėmis perlaidomis“.

Portalas korrespondent.net primena, kad po Krymo aneksijos darbą šiame pusiasalyje nutraukė visi Ukrainos bankai, o dauguma Rusijos bankų dirbti čia nepradėjo baimindamiesi sankcijų. Ukrainos bankuose liko Krymo gyventojų indėlių, kurių atsiimti jiems taip ir nepavyko – mokėjimus vykdė šiam tikslui specialiai įsteigtas Indėlininkų apsaugos fondas.

Be to, Kryme nėra galimybės pasinaudoti Visa ir Mastercard kortelėmis, neveikia įvairios tarptautinės elektroninės sistemos.

Portalas primena, kad dar pernai rugsėjį Europos Parlamantas priėmė rezoliuciją, raginančią išnagrinėti galimybę pašalinti Rusiją iš SWIFT sistemos rengiant naujų sankcijų paketą.

Be to, JAV senatorių respublikonų grupė laišku kreipėsi šalies finansų ministeriją, ragindami padėti pašalinti iš SWIFT sistemos Rusijos bankus, kurie įtraukti į „sankcijinius“ sąrašus.

Pati SWIFT organizacija pareiškė, kad ji neketina vienašališkai atskirti Rusiją nuo savo teikiamų paslaugų. Ir pridūrė, kad yra linkusi laikytis neutralios politikos ir teikti savo paslaugas visame pasualyje.

Pasak analitikų, pritaikius tokio pobūdžio sankcijas Rusija šiais metais gali patirti nuostolių, kurie sudarys 5-8 procentus BVP. Savo ruožtu, bankininkai mano, kad ekonominę žalą patirs ir kitos šalys. O vienas aukštas šios šalies pareigūnas pašalinimą iš SWIFT sistemos prilygino atominio karo paskelbimui.

Priminsime, kad SWIFT (angl. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) – tarptautinių tarpbankinių finansinių atsiskaitymų organizacija, įkurta Briuselyje 1973 metais ir jungianti maždaug 1700 bankų iš daugiau kaip 80 pasaulio valstybių. SWIFT sistema turi tinklą, kuriuo viso pasaulio finansinės institucijos gali saugiai ir patikimai siųsti ir gauti mokėjimo pavedimus ir kitą informaciją apie finansines operacijas.

Parengė Leonas Grybauskas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(26)
(3)
(23)

Komentarai (2)