Nustebsite, kur atsiduria lėktuvuose pasimetę lagaminai  (4)

JAV oro uoste sulaukus lagamino apima tikras palengvėjimas. Tiesa, kartais tenka išgirsti, kad jis pasimetė. O Amerikoje savininko neradęs bagažas atsiduria turbūt įdomiausioje šios šalies parduotuvėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš maždaug milijardo kasmet skrydžiuose registruojamų lagaminų tik vienas procentas nepasirodo ant bagažo grąžinimo salės diržo. Nedidelė dalis tokių lagaminų niekada taip ir neranda kelio namo.

Nors oro linijos dažniausiai kompensuoja nuostolius savininkams, joms vis tiek reikia ką nors daryti su lagaminuose esančiais daiktais. Amerikoje tokie lagaminai keliauja į Neatsiimto bagažo centrą (UBC). Alabamos valstijos miestelyje Skotsbore įsikūrusi įstaiga jau daugiau nei keturis dešimtmečius rūšiuoja ir parduoda lagaminuose rastus daiktus.

Daiktus ir aukoja

Visas lagaminų turinys čia yra paskirstomas į tris kategorijas. Pirmojoje atsiduria tie daiktai, kurie pateks į specialaus 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos centro lentynas. Kiti daiktai paaukojami, o pernelyg apgadinti – išmetami.

Daugiau nei pusę lagaminuose rastų daiktų UBC aukoja labdaros organizacijoms. Akiniai, neįgaliųjų vežimėliai, ramentai ir drabužiai atitenka tiems, kurie paprasčiausiai neišgali tokių daiktų nusipirkti. O kiti patenka į milžinišką parduotuvę, kurioje galima rasti nenuspėjamų lobių.

Mados fanatikams čia tikras rojus. UBC už 300 JAV dolerių (275 eurus) galima įsigyti juodus „Prada“ aukštakulnius paauksuota platforma. Kitose parduotuvėse tokius batus galima įsigyti už 650 dolerių (597 eurus).

Visiškai naujas „Hermes“ juodos ėriuko odos šalis čia kainuoja 750 JAV dolerių (689 eurus). Tad nenuostabu, kad apylinkės moterys jau pamiršo, ką reiškia apsipirkti kitose parduotuvėse.

Lisa Reese UBC lankosi jau 43 metus – tiktai dvejais metais trumpiau, negu šis centras gyvuoja: „Mano vyras nevietinis, tad jis čia lankosi tik 25 metus“, – juokėsi nuolatinė parduotuvės lankytoja.

Įkūrė visai atsitiktinai

UBC 1970 metais įkūrė Doyle’as Owensas su žmona Sue. Dabar šiam verslui vadovauja vyresnysis jų sūnus Bryanas.

Daugelis Skotsboro gyventojų, kurių čia apie 15 tūkst., arba asmeniškai pažįsta parduotuvės savininkus, arba apsipirkinėja čia nuo pat mažumės. Kai kurios moterys sunkiai suskaičiuoja daiktus, kuriuos čia įsigijo.

„Apžiūrėjau savo namus ir neradau beveik nieko, ko nebūčiau pirkusi čia. Visi daiktai, visi drabužiai, visi vaiko drabužėliai – viskas!“ – stebėjosi prisiekusi UBC gerbėja Abby Gentry Benson.

Moteris čia pirmą kartą įžengė UBC atidarymo dieną, kai jai pačiai buvo vos 10 metų. A.Gentry Benson tėvas buvo UBC savininko draugas ir net padėjo įrengti čia signalizacijos sistemą.

„D.Owensas iš pradžių supirkdavo dingusius lagaminus iš autobusų bendrovių. Jis tiesiog sukraudavo krepšius ant stalų, o mes juose rausdavomės“, – prisimena amerikietė.

Pačiam D.Owensui mintis atidaryti tokią parduotuvę kilo visiškai atsitiktinai. Daugiau nei prieš 45 metus jam paskambino vienos autobusų kompanijos bagažo paieškos departamente dirbantis draugas ir pasiūlė keistą idėją.

„Jis man pasakė: „Žiūrėk, kas mėnesį mums lieka apie 300 lagaminų, kurių dėl vienokių ar kitokių priežasčių negalime grąžinti savininkui. Pasiimk autobusiuką ir atvažiuok jų susirinkti. Mes su žmona pasiėmėme maždaug 110 krepšių ir į vietos laikraštį įdėjome skelbimą“, – pasakojo D.Owensas.

UBC įkūrėjas nesitikėjo tokio susidomėjimo, kokio sulaukė. Nustatytą valandą lauke būriavosi minios žmonių.

„Paskambinau savo draugui iš autobusų kompanijos ir pažadėjau, kad sugrįšiu didesniu autobusu“, – patikino D.Owensas.

Taip UBC pradėjo plėstis. Iš pradžių lankytojai tiesiog kapstydavosi ant stalų sukrautuose lagaminuose, o vėliau prekybos zona plėtėsi tol, kol dabar užima faktiškai visą kvartalą.

Dabar čia vietos gyventojai ateina kone kasdien, o atvykėliams UBC yra viena populiariausių lankytinų Alabamos valstijos vietų.

Randa ir brangenybių

Jaunosios čia suranda vestuvinių suknelių, vaikinai – sužadėtuvių žiedų savo išrinktosioms. UBC radinius parduoda 20–80 proc. pigiau, nei jie kainuotų įprastai.

Tiek dizainerių sukurti, tiek pigesni drabužiai čia yra išlyginti ir sukabinti ant pakabų tarsi tikroje parduotuvėje. Pasirausus čia galima rasti tikrų lobių, tačiau UBC tikrai neprimena dėvėtų apdarų parduotuvės.

„Nesame labdaros organizacija. Šie daiktai nebuvo mums paaukoti, nes jų niekas nenorėjo. Priešingai – šiuos daiktus žmonės labai brangino, susipakavo ir norėjo juos kažkur vežtis, tad čia yra ir daug brangių dalykų“, – pabrėžė UBC atstovė Brenda Cantrell.

Juvelyrikos skyriaus vitrinoje puikuojasi 18 karatų auksinis „Ralph Lauren“ laikrodis rudu odiniu dirželiu. Regis, jis visiškai paprastas, bet jo kaina – 15 tūkst. JAV dolerių (13,7 tūkst. eurų). Kodėl? Apvertus laikrodį, kitoje pusėje sužiba išgraviruotas užrašas: „Su dėkingumu, R.L., 2009 m.“

„Jeigu tai būtų paties Ralpho Laureno dovana man, tikrai norėčiau jį atgauti“, – nusijuokė parduotuvės atstovė.

Padovanoja antrą gyvenimą

Tiesa, kai kada daiktai grįžta pas tikruosius savininkus: „Vieną kartą radau universiteto baigimo proga padovanotą žiedą. Ant jo buvo žmogaus vardas ir universiteto pavadinimas, todėl susiradau tą žmogų internete ir pasakiau, kur jis gali rasti savo žiedą“, – prisiminė A.Gentry Benson.

Parduotuvės atstovė B.Cantrell taip pat prisiminė vieną vyrą, kuris savo žmonai nupirko slidinėjimo batus. Kaip vėliau paaiškėjo, tai buvo ta pati pora, kurią jo žmona prieš kelerius metus buvo praradusi skrydžio metu – jos mergautinė pavardė buvo užrašyta batų viduje.

Tiesa, tokie atvejai labai reti. Dauguma dingusių daiktų taip ir lieka pamestinukai, kol juos įsivaikina kas nors kitas. Vis dėlto parduotuvės savininkai neliūdi dėl to, kad kai kurių brangių daiktų šeimininkai niekada nesuras.

„Taip, čia visi perka svetimus daiktus. Tačiau tada supranti, kad ši suknelė už prieinamą kainą padės išsipildyti kažkieno svajonei, – svarstė B.Cantrell. – Tai mane priverčia jaustis geriau. Skurdžiai gyvenantiems vaikams paaukoti akinukai arba vestuvinė suknelė – visa tai pakeis kažkieno kito gyvenimą.“ 

Keisčiausi daiktai, atsidūrę UBC lentynose:

– Vėžlio kiautas

– Metro ilgio medienos masyvo būgnų lazdelės

– Oda įrištas 1934 metų prancūziškas laikraštis

- Senovinės suomiškos slidės

- Antrojo pasaulinio karo laikų japoniškas samurajaus kardas

- Žmogaus dydžio fėjos Dindilin lėlė, pagaminta iš papjė mašė

- 1909 metais pagaminta tūba

- Rankų darbo XVIII a. laivo „HMS Surprise“ modelis

- 43 karatų neapdorotas smaragdas, įvertintas 29 tūkst. eurų

- Vienratis

- Gyva gyvatė, rasta šoninėje kelioninio krepšio kišenėje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(2)
(22)

Komentarai (4)