Šie kūno požymiai rodo, kad turite vėžiui imlius genus  ()

Seniai žinoma, kad raudonplaukių oda jautresnė saulei, jiems didesnė vėžio rizika. Neseniai mokslininkai padarė išvadą, kad ir tamsiaplaukiams rizika gali būti ne mažesnė, informuoja independent.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turintys du tam tikro tipo genus žmonės įprastai būna raudonplaukiai, blyškios odos ir strazdanoti. Bet yra nemažai žmonių, turinčiu po vieną tokio pat tipo geną, šie žmonės – ne raudonplaukiai.

Tyrėjai išsiaiškino, kad šis genas skatina genetines mutacijas, dėl kurių kyla odos pakitimų rizika. Šiaip genų mutacijos nepavojingos, tačiau kartais jos sutrikdo svarbius procesus ląstelėse, todėl išsivysto vėžys.

Mokslininkai ištyrė vėžių sirgusių žmonių auglius ir padarė išvadą – saulė irgi didina genų mutacijų riziką raudonplaukiams, dėl to kyla vėžio rizika. Tik apie 2 proc. pasaulio gyventojų turi raudonus plaukus, ir vis tik jie sudaro 16 proc. sergančių melanoma.

Tyrėjas daktaras Davidas Adamsas sakė: „Pirmą kartą šį geną susiejo su mutacijomis ir odos vėžiu. Buvo netikėta, kad ir vieną šio geno kopiją turintiems žmonėms mutacijų ir auglių rizika didesnė nei kitiems. Tai vienas iš pirmų pavyzdžių, kad įprasto genetinio profilio įtaka genomui stipri, tai gali padėti identifikuoti žmones, kuriems odos vėžio rizika didesnė.“

Tyrėjai išanalizavo apie 400-ų žmonių viešai prieinamas auglių DNR sekas. Paaiškėjo, kad turintiems MC1R geną saulės sukeltų mutacijų būna 42 proc. daugiau. Gydytoja Julie Sharp pabrėžė – tyrimo rezultatai rodo, jog reikia nepiktnaudžiauti saule.

„Tyrimas paaiškina, kodėl raudonplaukiai žmonės turi būti atsargūs ir prisidengti nuo kaitrios saulės. Be to, paaiškinta, kodėl ne tik raudonplaukiams reikia saugotis karštos saulės.

Didesnė (vėžio) rizika ir tiems, kurie ne įdega, o parausta, tiems kurių šviesi oda, plaukai ar akys, kurie turi strazdanų, apgamų. O apskritai visiems patartina saugoti odą, kai saulė kaitriausia – nuo 11 iki 15 val.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(24)
(29)
(-5)

Komentarai ()