Galingiausių pasaulio žmonių sąraše – ir „Google“ įkūrėjai  (4)

„Forbes“ sudarytame pasaulio galingiausių žmonių sąraše kaip ir priklauso, pirmauja didžiausių pasaulio valstybių vadovai: JAV prezidentas Barackas Obama, Kinijos vadovas Hu Jintao ir Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas. Tačiau įdomu tai, jog labai aukštoje pozicijoje – net penktoje vietoje – įrašyti vyrukai, įkūrę „Google“ kompaniją – tai Sergejus Brinas ir Larry Pageas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į žurnalo „Forbes“ sąrašą iš viso pateko 67 asmenys: valstybių valdytojai, finansininkai, filantropai ir net nusikaltėliai.

Pirmą kartą sudaryto sąrašo autoriai didžiausią dėmesį skyrė keliems faktoriams. Visų pirma buvo žiūrima, kokiai masei žmonių daro įtaką svarstomas asmuo. Tarkime Romos katalikų bažnyčios vadovas Benediktas XVI užėmė 11 vietą vien dėl to, kad jis vadovauja daugiau nei 1 mlrd. tikinčiųjų visame pasaulyje.

Tuomet buvo vertinami finansiniai ištekliai, kuriais disponuoja minėtieji lyderiai. Po to buvo aiškinamasi, ar šių lyderių įtaka apsiriboja tik kokia nors viena konkrečia sritimi, ar yra platesnio masto. Galiausiai buvo žiūrima, ar lyderiai aktyviai naudojasi jiems suteiktais galios resursais. Būtent ši kategorija į pirmąjį trejetą iškėlė Rusijos premjerą V. Putiną, kuris jam suteiktą galią naudojo tiek kovai su oligarchais, tiek invazijai į kaimyninę valstybę, tiek nutraukdamas dujų tranzitą į Europą.

Ketvirtoje įtakingiausių pasaulio asmenybių sąrašo vietoje atsidūrė JAV Federalinio rezervo vadovas Benas Bernanke. Už jo atsidūrė kompanijos „Google“ įkūrėjai Sergejus Brynas ir Larry Paige'as. Šeštoje vietoje rikiuojasi Meksikos telekomunikacijų magnatas Carlosas Slimas, kuris yra laikomas trečiu turtingiausiu planetos žmogumi.

Už meksikiečio nugaros atsidūrė žiniasklaidos magnatas Rupertas Murdochas, valdantis tokius leidinius kaip „Wall Street Journal“, „Times“, „Sun“. Priminsime, jog šis žmogus vienas iš labiausiai nepatenkintų „Google“ paieškos sistemos veikla – panašu, jog laukia „titanų kova“.

Aštuntoje vietoje „Forbes“ įrašė didžiausio JAV darbdavio – kompanijos „Wall Mart“ - direktorių Michaelą T. Duke'ą. Devintas liko Saudo Arabijos princas Abdullah bin Abdul Azizas al Saudas, kuris vienas valdo daugiausiai naftos atsargų pasaulyje turinčią valstybę, kurioje be kita ko yra ir dvi musulmonams šventos vietos. Vien valstybinė naftos kompanija „Saudi Aramco“ per metus uždirba daugiau nei 200 mlrd. dolerių. Galiausiai dešimtuką užbaigia „Microsoft“ kūrėjas Williamas Gatesas III.

Kaip minėta, popiežius Benediktas XVI liko 11 vietoje. Toliau jau beveik pikantiškos sąrašo detalės. Štai kad ir teroristų tinklo Al-Qaeda lyderis Osama bin Ladenas įrašytas 37 vietoje. Įdomu ir tai, kad už Prancūzijos, kuri yra penkta pagal dydį pasaulio ekonomika, prezidentą Nicolas Sarkozy galingesniais yra laikomi tiek Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama (39 vieta), Amerikos televizijos laidų vedėja Oprah Winfrey (45 vieta), laikraščio „New York Times“ vykdantysis redaktorius Billas Kelleris (51 vieta) ir net FIFA prezidentas Sepas Blatteris. N. Sarkozy rikiuojasi vos 56 vietoje.

Be to, įdomu tai, kad Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas yra laikomas silpnesniu ne tik už premjerą V. Putiną, tačiau ir už vicepremjerą Igorį Sečiną, kuris Rusijos žiniasklaidos dažnai yra pavadinamas „baisiausiu žmogumi žemėje“. I. Sečinas užima 42 vietą, o D. Medvedevas stovi ant 43 laiptelio.

O štai labiausiai ieškomas Meksikos nusikaltėlis Joaquinas Guzmanas „Forbes“ žurnalo sudarytame galingiausių pasaulio žmonių sąraše užėmė 41 vietą ir aplenkė Prancūzijos ir Rusijos prezidentus Nicolas Sarkozy bei Dmitrijų Medvedevą. Be to, už jo nugaros liko ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu.

J. Guzmanas vadovauja „Sinaloa“ narkomafijos karteliui. Šis kartelis į JAV teritoriją kontrabanda atgabeno kokaino už mažiausiai 19 mlrd. dolerių. J. Guzmanas buvo sulaikytas 1993 metais ir apkaltintas žmogžudyste, tačiau 2001 metais jis sugebėjo pabėgti. Šiuo metu J. Guzmanas yra vienas turtingiausių pasaulio žmonių.

J. Guzmanas nėra vienintelis nusikaltėlis, patekęs į galingiausių pasaulio žmonių sąrašą. 50 vietą užėmė labiausiai ieškomas Indijos nusikaltėlis Dawoodas Ibrahimas Kaskaras, kuris vadovauja Mumbajuje veikiančiam nusikaltėlių sindikatui, žinomam „D-kompanijos“ vardu.

Taigi, daugiau ar mažiau, bet pasaulio ateitis priklauso nuo šių žmonių požiūrio, nuomonių ir siekių. Kokie jie bus – pamatysime artimiausiu laiku, tačiau kai ką jau galima nuspėti vien peržvelgus šių asmenybių pareigas bei požiūrį į gyvenimo vertybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai (4)