Kaip sustiprinti skonį  (0)

Čarlzo Cukerio atradimas ne tik patikslino pagrindines biologijos žinias, bet ir leido mokslininkams sukurti specialias medžiagas, sąveikaujančias tik su kuriuo nors vienu skonio receptoriumi, ir galinčias įvairiai veikti skonio suvokimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pati žmonių prigimtis lemia tai, kad mėgstame saldų, sotų ir sūrų maistą, nes jame gausu mums reikalingos energijos, baltymų ir elektrolitų. Deja, masinės gamybos amžiuje valgis dažnai persotinamas cukrumi ir druska, tad įgimti skonio polinkiai greitai paskatina nutukimą, širdies ligas ir II tipo cukrinį diabetą – bene didžiausias visuomenės sveikatos rykštes.

O kas, jeigu žiupsnelis mikroskopinių junginių pergudrautų mūsų smegenis ir imtume maitintis kitaip? Tokia yra naujos mokslo krypties, tiriančios skonio keitimą, idėja. Tyrėjai pagaliau atskleidė ilgai neišaiškintą paslaptį, kaip biologija lemia skonio suvokimą. Dabar mokslininkai kuria nebrangius, tačiau veiksmingus junginius, kurie maistą padaro saldesnį ar sūresnį, nei jis išties yra. Tokiais skonio keitikliais tradiciniuose patiekaluose keisdami cukrų, druską bei natrio glutamatą, gamintojai gali kurti sveikesnį maistą.

Šios naujos technologijos pradininkė yra San Diege įkurta įmonė Senomyx. Didieji maisto gamintojai jau pradeda vartoti jos produkciją. Praėjusiais metais skonį stiprinančius keitiklius į sultinį pradėjo dėti bendrovė Nestlé. Coca-Cola ir Cadbury ketina pradėti tai daryti 2009 m. pradžioje.

Bendrovė Senomyx taip pat kuria kartumo slopiklius, kurie pagerintų kai kurių produktų skonį ir išplėstų pasaulio maisto šaltinių sąrašą. Pavyzdžiui, jei pavyktų užmaskuoti kartoką sojų baltymų skonį, juos noriai naudotų daugiau maisto gamintojų. Tokie slopikliai leistų pagerinti ir vaistų skonį, taigi juos vartoti būtų maloniau.

Stambieji maisto gamintojai, dėdami ne cukraus, druskos ir kitų prieskonių kalnus, o šiek tiek nebrangių skonio keitiklių, galėtų „pergudrauti“ mūsų skonio svogūnėlius ir sutaupyti nemažą krūvelę pinigų. Dar svarbiau, kad skonio keitikliai galėtų gerokai pagerinti mūsų sveikatą, nes tai, kas sveika, būtų ir skanu.

Daugiau skaitykite spalio numeryje

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Melinda Wenner
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: