Elektra gamtoje. Gyvūnai ir elektra  (0)

Kai kurie vandens gyventojai, kaip pavyzdžiui rajos arba unguriai – tikri gyvi galvaniniai elementai. Jų kuriama srovė yra gynybos ar puolimo priemonė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pavyzdžiui, elektrinis ungurys gali sukurti 800- 900 V įtampą, Nilo upės lydeka ir šamas – nuo 200 iki 350V. Galimybė generuoti elektros srovę, būdingą visoms raumenų ląstelėms, rajos savo evoliucijos metu sustiprino tūkstančius kartų. Elektrinė raja (svoris iki 100 kg, ilgis-2 m) ir ungurys veikiant auką elektros išlydžiu sunaudoja labai daug energijos (galia siekia iki 6 kW , išlydžio įtampa 300 V , impulso trukmė 2-3 ms). Todėl jie elektros išlydį gynybai ir puolimui naudoja gana retai. “Elektros šoko terapiją” dažnai išbando žvejai ir neatsargūs plaukikai, tačiau mirtimi pasibaigusių atvejų kol kas dar nėra užfiksuota.

Žinoma, elektrą gali gaminti ne tik gyvūnai, bet ir augalai. Mes jau rašėme apie eksperimentą, kurio metu panaudojant apelsinus buvo įkraunamas iPhone telefonas.

Tačiau bene paslaptingiausia gamtos vieta – žmogaus smegenys. Juose nuolat vyksta elektriniai procesai. Jei ant kaktos ir pakaušio pritvirtintume metalinius elektrodus, sujungtus su įrašančiu prietaisu per stiprintuvą, tai galėtume nustatyti nepertraukiamus elektros smegenų žievėje svyravimus. Jų ritmas, forma ir intensyvumas labai priklauso nuo žmogaus būklės. Šis reiškinys būdingas ir gyvūnų smegenims. Nors medicinos mokslas išmoko pagal šiuos elektrinių virpesių svyravimus nustatyti smegenų aktyvumą, ligas ir net bando nuspėti žmogaus mintis, tačiau kol kas mokslui dar labai toli iki dirbtinių smegenų sukūrimo.

Parengė
A. Drabatiukas
Energetikos ir elektronikos katedra
Kauno technikos kolegija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Anatolijus Drabatiukas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)