Aukso kasyklose Kanadoje aptiktas stulbinantis radinys: į neįprastą objektą buldozeriu atsitrenkęs kalnakasys aptiko 35 000 metų amžiaus mamuto jauniklį (Foto)  ()

Šiaurės vakarų Kanadoje rastas įšalęs gauruotojo mamuto jauniklis – tai pirmas toks radinys Šiaurės Amerikoje, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Manoma, kad lede jauniklio kūnas išbuvo daugiau apie 30 000 - 35 000 metų. Įspūdingą radinį aptiko Jukono Klondaiko regiono aukso kasėjai.

Teritorija, kurioje aptiktas jauniklis, priklauso Tr'ondeko Hwech'in Pirmosios Tautos (Tr'ondek Hwech'in First Nation) bendruomenei.

Pasak Jukono valdžios pranešimo, tai geriausiai išsilaikęs mamuto jauniklio kūnas, kuris buvo aptiktas Šiaurės Amerikoje ir tik antras toks visame pasaulyje.

Manoma, kad mamuto jauniklis yra moteriškos lyties. Jai buvo suteiktas vardas Nun cho ga, kuris iš vietinės hanų kalbos išvertus reiškia „didelis mažas gyvūnas“.

„Ji tobula ir graži. Ir dar su visu straubliu“, – emocijų neslėpė Jukono teritorijos paleontologas Grant Zazula.

Geomorfologas prof. Danas Shugaras iš Kalgario universiteto pasidalijo aptikto mamuto kadrais tviteryje ir pridūrė, kad tai labiausiai jaudinantis mokslinis atradimas per visą jo karjerą.

Manoma, kad jauniklis žuvo įklimpęs purve ir netrukus sušalo dėl ekstremalių to meto klimato sąlygų.

 

Mamuto skrandyje aptikta išlikusios apvirkintos žolės, kurią jis ėdė prieš žūvant. Taip pat išsilaikė ir smulkiausios kūno dalys, pavyzdžiui, kailio kuokštai, kojų nagai ir kt.

 

Mamuto jauniklis aukso kasyklose buvo atkastas po to, kai kalnakasys pakvietė savo viršininką apžiūrėti kažko, į ką jo buldozeris atsitrenkė purve.

Kitas panašus radinys buvo aptiktas tik 2007 metas Rusijoje – Sibiro amžinajame įšale buvo atrastas mamuto jauniklio kūnas, kuriam yra maždaug 42 tūkst. metų.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()