Kelionėms į Marsą iškilo rimta grėsmė - atskleistas pražūtingas poveikis astronautų kūnams: ypač paveikia vieną organą (Video)  (1)

Atviras ir tolimas kosmosas nėra svetingas žmogaus kūnui – tai gali būti labai rimta problema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosmose astronautai praranda milžiniškus kiekius kaulų masės, kurios daugelis neatgauna net po metų, praleistų Žemėje, ketvirtadienį pranešė mokslininkai, perspėdami, kad tai gali kelti „didelį susirūpinimą“ būsimoms misijoms į Marsą.

Ankstesni tyrimai parodė, kad astronautai praranda nuo 1 iki 2 procentų kaulų tankio kiekvieną mėnesį, praleistą kosmose, nes dėl gravitacijos trūkumo jų kojos atsikrato spaudimo stovint ir einant.

Siekiant išsiaiškinti, kaip astronautai atsigauna, kai jų pėdos vėl atsiremia į žemę, naujame tyrime buvo nuskaityti 17 astronautų riešai ir kulkšnys prieš buvimą Tarptautinėje kosminėje stotyje, jo metu ir po jo.

Astronautų prarastas kaulų tankis prilygsta tam, kiek jie prarastų jų masės per kelis dešimtmečius, praleistus Žemėje, sakė tyrimo bendraautorius Stevenas Boydas iš Kanados Kalgario universiteto ir McCaig kaulų ir sąnarių sveikatos instituto direktorius.

Tyrėjai išsiaiškino, kad devynių astronautų blauzdikaulio tankis nebuvo visiškai atsistatęs po metų Žemėje ir jiems vis dar trūksta maždaug dešimtmečio kaulų masės.

Lėčiausiai atsigavo astronautai, vykę į ilgiausias TKS misijas, kurios truko nuo keturių iki septynių mėnesių.

„Kuo ilgiau praleidžiate kosmose, tuo daugiau kaulų prarandate“, – naujienų agentūrai AFP sakė Boydas.

 

Boydas sakė, kad tai kelia „didelį susirūpinimą“ planuojamoms būsimoms misijoms į Marsą, kurių metu astronautai gali praleisti daug metų kosmose.

„Ar laikui bėgant tai ir toliau blogės, ar ne? Mes nežinome“, - sakė jis.

„Gali būti, kad po kurio laiko pasieksime pastovią būseną arba gali būti, kad ir toliau neteksime kaulų. Tačiau neįsivaizduoju, kad mes ir toliau jų netektume tol, kol nieko nebeliks“.

2020 m. atliktas modeliavimo tyrimas prognozavo, kad per trejus metus trunkantį skrydį į Marsą 33 procentams astronautų gresia osteoporozė.

 

Boydas teigė, kad kai kuriuos atsakymus galėtų gauti iš tyrimų, šiuo metu atliekamų su astronautais, kurie TKS praleido bent metus.

Prancūzijos kosmoso agentūros CNES medicinos tyrimų vadovė Guillemette Gauquelin-Koch teigė, kad kosmose patiriamas nesvarumas yra „drastiškiausias fizinis neveiklumas“.

Naujasis tyrimas, kuris buvo paskelbtas mokslinėse ataskaitose, taip pat parodė, kaip skrydis į kosmosą keičia pačių kaulų struktūrą.

Boydas sakė, kad jei palygintumėte kūno kaulus su Eifelio bokštu, atrodytų, kad kai kurie jungiamieji metaliniai strypai, laikantys konstrukciją, būtų prarasti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(0)
(23)

Komentarai (1)