Muskas apie kolonistų skrydį į Marsą: „Grįžimas negarantuojamas“ (Video)  (7)

Marse šalta ir nyku, bet kada tokie sunkumai ką nors sustabdė? Nekalbant jau apie tokius nutrūktgalvius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

SpaceX vadovas ir pagrindinis Marso kolonizavimo entuziastas dar pernai įspėjo, kad kolonizatorių laukia pavojai, ir dalis jų tikriausiai žus. Neseniai vykusioje TED konferencijoje Elonas Muskas dar kartą pabrėžė, kad pirmiesiems persikėlėliams teks įveikti nemenkus sunkumus, kuriuos galima palyginti su tekusiais XX amžiaus pradžios Arkties ir Antarkties tyrinėtojams.

„Itin svarbu pabrėžti, kad Marse, ypač iš pradžių, nebus komfortiška, — sakė Muskas interviu TED vadovui Chrisui Andersonui. — Tai bus pavojingas, sudėtingas darbas sekinančiai suvaržytomis sąlygomis“.

 

Iliustruodamas savo požiūrį, jis pateikė XX amžiaus pradžios skelbimą (jo tikrumas nepatvirtintas), kuriuo kviečiama dalyvauti Ernesto Henrio Šakltono ekspedicijoje į Pietų ašigalį. Kelionė vadinta pavojinga, o grįžimas — abejotinu.

Marse gyventi ir dirbti bus dar sunkiau, nei ašigalyje, rašo Science Alert. Vidutinė temperatūra ten -62°C, žemesnė, nei Antarktidoje (-57°C). Traukos jėga trigubai silpnesnė nei Žemėje, o atmosfera labai reta ir netinkama kvėpuoti. Be specialios įrangos žmogus ten numirs per kelias minutes.

„Skrydžio į Marsą reklaminis šūkis turėtų būti toks: „Pavojinga ir diskomfortiška. Grįžimas negarantuojamas. Sudėtinga. Daug darbo“, — sakė Muskas. Tuo tarpu jis nori planetoje pastatyti visavertį miestą. Jo vertinimu, tam reikės milijono tonų krovinių, kurių gabenimas atsieis nuo $100 mlrd. iki $10 trln.

Musko manymu, naujos planetos kolonizavimas padės išgyventi žmonijai. „Žmonių civilizaciją gali sunaikinti išoriniai faktoriai, tarkime, gigantiškas meteoritas, ar supervulkanas, ar rimtas klimato pasikeitimas, ar Trečiasis pasaulinis karas, ar bet kuri kita priežastis“, — svarstė jis.

 

SpaceX vadovas ketina pastatyti tūkstantį Starship kosminių laivų, kuriais iki 2050-ųjų nugabens milijoną savanorių. Bilieto kaina, pasak jo, bus visai prieinama, ~100 000$. Jis prognozuoja pirmuosius žmones Marse išlaipinti jau 2029 metais.


hightech.plus




(9)
(0)
(9)

Komentarai (7)