[Žinios trumpai] NATO: dabar visiškai aišku, ar Rusija puls Moldovą  ()

Penktą mėnesį vykdydama karinę intervenciją Ukrainoje, Rusija bando destabilizuoti Moldovą, tačiau ji neturi karinių pajėgumų įsiveržti į Padniestrę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mircea Joanas, praneša „Moldova 1“.

Joanas sakė, kad NATO šiuo metu nemato jokių ženklų, kurie keltų baimę dėl galimos Rusijos invazijos į Moldovą.

„Rusijos Federacija neturi karinio potencialo, o tik spaudimo, destabilizacijos, Dmitrijaus Medvedevo pareiškimų ir grasinimų elementus“, - sakė NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas.

2022 m. balandžio 14 d. Moldovos valdžios institucijos apkaltino Rusijos kariuomenę bandymu verbuoti Moldovos piliečius. Šis pareiškimas buvo paskelbtas praėjus kelioms dienoms po to, kai Didžiosios Britanijos karinė žvalgyba pranešė, kad Maskva bandė papildyti savo pajėgas Ukrainoje verbuodama žmones Padniestrėje.

2022 m. balandžio 22 d. Rusijos Federacija pareiškė, kad per „antrąjį karo etapą“ Rusijos kariuomenė planuoja visiškai kontroliuoti Donbasą, kuris sukurtų sausumos koridorių į Krymą, ir kontroliuoti Pietų Ukrainą, kuri suteiktų Rusijos ginkluotosioms pajėgoms dar vieną išeities tašką Padniestrėje, kur pastebimi „rusakalbių gyventojų priespaudos ženklai“.

Balandžio 25 d. Rusijos specialiosios tarnybos surengė provokaciją su sprogimais nepripažintos Padniestrės Moldovos Respublikos sostinėje.

 

Balandžio 26 d. Moldovos valdžios institucijos pareiškė, kad neblokuos Padniestrės ir pasisako už taikų padėties sureguliavimą. Prezidentės Maia Sandu teigimu, Padniestrėje eskalaciją sukėlė prokarinės jėgos regione, kurios suinteresuotos destabilizuoti saugumą. „Tai daro regioną pažeidžiamą ir kelia pavojų Moldovai. Smerkiame bet kokias provokacijas ir mėginimus įtraukti Moldovą į veiksmus, galinčius kelti pavojų taikai šalyje“, - sakė ji.

Tačiau Sandu neketina vesti derybų su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

2022 m. balandžio 26 d. paaiškėjo, kad Rusijos Federacijos kariai ruošiasi surengti raketų ataką Padniestrės regione ir dėl to apkaltinti Ukrainą.

 

2022 m. balandžio 27 d. Moldovos prezidentė pripažino, kad Moldova neturi tinkamos kovai kariuomenės. Valstybės vadovas pabrėžė, kad Moldova turėtų dėti visas pastangas, kad sukurtų profesionalią ir modernią kariuomenę.

2022 m. birželio 27 d. Moldovos prezidentė pareiškė nematanti jokios neišvengiamos grėsmės Ukrainai iš Padniestrės, kurioje yra dislokuoti Rusijos kariai.

Tą pačią dieną, birželio 27 d., Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad galimas puolimas iš Padniestrės, kur yra dislokuoti Rusijos kariai, būtų smūgis į veidą, prieš kurį pati Ukraina imtųsi atsakomųjų veiksmų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(0)
(37)

Komentarai ()