Tibete surado uždelsto veikimo biologinę bombą: gali sukelti epidemijas ir net pandemijas  ()

Ledynai tirpsta, o iš jų į aplinka veržiasi šimtus ar net tūkstančius metų lede išbuvę mikroorganizmai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tibeto plynaukštėje išgyventi nėra lengva – šalta temperatūra, didelė saulės spinduliuotė, nedaug maisto.

Todėl šiek tiek netikėta, kad tokiomis „ekstremaliomis aplinkos sąlygomis“ mokslininkai aptiko 968 rūšis mikrobų rūšis.

„Ant ledynų paviršių galima rasti įvairios gyvybės, įskaitant bakterijas, dumblius, archėjas, grybus ir kitus mikroeukariotus. Mikroorganizmai įrodė gebėjimą prisitaikyti prie šių ekstremalių sąlygų ir prisidėti prie gyvybiškai svarbių ekologinių procesų“, – rašė komanda savo naujajame straipsnyje.

„Ledynų ledas taip pat gali veikti kaip praeities mikroorganizmų įrašai – sėkmingai atgaivinami seni (daugiau nei 10 tūkst. metų senumo) mikroorganizmai. Todėl ledynų mikrobiomas taip pat yra neįkainojama mikrobų gyvenimo mūsų planetoje chronologija.“

Tyrėjai atkreipė dėmesį į vieną konkrečią ledynų grupę – Tibeto plynaukštę. Šis 2,5 mln. kvadratinių kilometrų ploto regionas yra svarbus vandens šaltinis aplinkinėms Azijos vietovėms ir ypač nukentėjo nuo klimato kaitos – daugiau kaip 80 proc. ledynų pradėjo trauktis, rašo „Science Alert“.

Tyrėjai 2016-2020 m. rinko sniego, ledo ir dulkių mėginius iš 21 Tibeto ledyno. Mėginiams jie taikė metagenominius metodus, kad surinktų visą juose esančią genetinę medžiagą. Kai kuriuos mikrobus jie taip pat augino laboratorijoje, kad sužinotų daugiau apie juos ir išgautų didesnę jų genomo dalį.

Įdomu tai, kad 82 proc. genomų (genomas – organizmo genetinė medžiaga, užkoduota DNR_ buvo naujų rūšių. Net 11 proc. rūšių buvo rasta tik viename ledyne, o 10 proc. rūšių buvo beveik visuose tirtuose ledynuose.

 

Tyrėjai tiksliai nežino, kokio senumo yra kai kurie iš šių mikrobų.

Mokslininkai teigia, kad stebinanti mikrobų įvairovė ledynuose ir dėl klimato kaitos didėjantis ledynų ledo tirpimas didina tikimybę, kad potencialiai pavojingi mikrobai – greičiausiai bakterijos – ištrūks iš ledynų ir pradės kelti chaosą. Autoriai rašė, kad „ledynuose užsilikę patogeniniai mikrobai, patekę į aplinką, gali sukelti vietines epidemijas ir net pandemijas“.

Įrodymai rodo, kad kai kurios iš naujai aptiktų bakterijų gali būti labai pavojingos žmonėms ir kitiems organizmams. Komanda TG2G kataloge nustatė 27 000 potencialių virulentiškumo veiksnių – molekulių, padedančių bakterijoms įsiveržti ir kolonizuoti potencialius šeimininkus. Tyrėjai įspėjo, kad apie 47 proc. šių virulentiškumo veiksnių dar niekada nebuvo pastebėti, todėl nėra galimybės nustatyti, kiek šios bakterijos gali būti kenksmingos, rašo „Live Science“.

 

„TG2G katalogas – tai duomenų bazė ir platforma, skirta ledynų mikrobiomų archyvavimui, analizei ir palyginimui genomo ir genų lygmenimis. Tai ypač aktualu, nes pasaulinis atšilimas kelia grėsmę ledynų ekosistemai, o ledynai traukiasi beprecedenčiu greičiu“, – rašė komanda, pridurdama, kad katalogas taps išsamios pasaulinės ledynų mikrobiomų duomenų saugyklos pagrindu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(2)
(1)

Komentarai ()