Rusai švenčia artėjantį dar vienos Vakarų vyriausybės žlugimą – tai sukels didelį pavojų ginklų tiekimui Ukrainai: kas vyksta?  ()

Naujos vyriausybės formavimas užtruks kelis mėnesius, per tą laiką pareigūnai negalės priimti svarbių sprendimų, pavyzdžiui, dėl karinės pagalbos skyrimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ginklų tiekimas Ukrainai gali sutrikti dėl Italijos premjero Mario Draghi atsistatydinimo. Apie galimas pasekmes ir problemas interviu „Politico“ kalbėjo Italijos užsienio reikalų ministras Luigi Di Maio.

Kaip paaiškino užsienio reikalų ministras, jei Italijos vyriausybė bus paleista, pareigūnai dirbs iki rinkimų, tačiau su ribotais įgaliojimais. Dėl to ministrai negalės priimti daugelio svarbių sprendimų, įskaitant didesnio kiekio ginklų skyrimo Ukrainai, dėl pagalbos skurstančioms šeimoms per ekonomikos krizę, derybų dėl dujų pirkimo ir rezervų kūrimo tuo atveju, jei Rusijos Federacija nutrauktų tiekimą.

„Šiuo metu rusai švenčia kitos Vakarų vyriausybės žlugimą. Dabar abejoju, ar galėsime atsiųsti ginklų, o tai yra viena iš daugelio rimtų problemų. Jei vyriausybė kris trečiadienį, mes negalėsime pasirašyti naujų energetinių sutarčių, ir tai rimta, nes artėja žiemai“, – sakė Luigi Di Maio ir atkreipė dėmesį į buvusio Rusijos Federacijos prezidento Dmitrijaus Medvedevo įrašą, kuriame jis džiaugiasi M. Draghi problemomis.

Ministras pažymėjo, kad Mario Draghi buvo tarp tų Vakarų politikų, kurie aktyviausiai priešinosi Vladimirui Putinui. Italija yra svarbiausia Rusijos invazijai pasipriešinusios Ukrainos sąjungininkė, būtent jos ministras pirmininkas vienas pirmųjų pasiūlė griežtas sankcijas Rusijos Federacijai, įskaitant šalies agresorės užsienio valiutos rezervų įšaldymą, taip pat parėmė ukrainiečių įstojimo į Europos Sąjungą galimybę.

Liepos 14 dieną premjero koalicijai priklausanti „Penkių žvaigždžių“ judėjimo partija paskelbė balsavimą dėl nepasitikėjimo, dėl kurio Mario Draghi atsistatydino. Prezidentas Sergio Mattarella atmetė prašymą, todėl premjeras trečiadienį turi grįžti į parlamentą ginti savo komandą arba atsistatydinti.

 

Pats Di Maio taip pat buvo „Penkių žvaigždžių“ judėjimo narys, tačiau prieš mėnesį paliko politinę jėgą dėl ginčų apie karinę pagalbą Ukrainai. Užsienio reikalų ministras apkaltino dabartinį partijos lyderį ir buvusį premjerą Giuseppe Conte bendrininkavimu su Vladimiru Putinu ir bandymu nuversti vieno ryžtingiausių Kremliaus oponentų vyriausybę.

Luigi Di Maio baiminasi, kad jam atsistatydinus naujai vyriausybei sudaryti prireiks kelių mėnesių. Dėl sunkumų, susijusių su koalicijos kūrimu, pastarąjį kartą procedūra truko 100 dienų. Dėl to Italija nespės laiku priimti 2023 metų biudžeto, kuris parlamente paprastai priimamas liepos–gruodžio mėnesiais. Tuo pat metu Giuseppe Conte nepritaria šalies gynybos išlaidų didinimui, taip pat NATO rezoliucijai, numatančiai paramą Ukrainai. Šiam sprendimui pritarė Rusijos ambasadorius Romoje Sergejus Razovas.

 

Ministras tikisi, kad Mario Draghi liks pareigose, o tam yra daug prielaidų. Pavyzdžiui, ūkio institucijos ir profesinės sąjungos, siekdamos išlaikyti veikiančią vyriausybę, prieštarauja ministro pirmininko atsistatydinimui. Di Maio teigimu, tokią poziciją demonstruoja net su M. Draghi komanda konfliktuojančios organizacijos. Jis mano, kad dauguma partijų pripažįsta dabartinio ministro pirmininko vertę ir atšaukia balsavimą dėl biudžeto priėmimo.

Mario Draghi pateikė atsistatydinimo pareiškimą iš ministro pirmininko posto. Pareigūno teigimu, jis nemato perspektyvų užimti šias pareigas, kai dingo jo nacionalinės vienybės vyriausybės patikimumas. Kartą Mario Draghi jau išlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo Senatu ir liko dirbti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai ()