[Žinios trumpai] Rusijos pasienyje keistas infekcijos protrūkis: SSRS ją naudojo kaip biologinį ginklą  ()

20 Rostovo srities gyventojų užsikrėtė Q karštine po erkės įkandimo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Federacijoje – SSRS laikų karštligės protrūkis, kupinas lemtingų baigčių. Antrojo pasaulinio karo metais SSRS Q karštligę (Q karštligė yra zoonozė, kurios sukėlėjas – ritkesija Coxiella burnetii) naudojo kaip biologinį ginklą. O neseniai tapo žinoma, kad su Ukraina besiribojančioje Rostovo srityje šia liga užsikrėtė mažiausiai 20 rusų.

Taip pat žinoma, kad visiems ligoniams įkando erkė, informuoja „161.Ru“. Šaltinis praneša, kad regione iš viso užfiksuota 3500 erkių įkandimų atvejų. Tuo rusų bėdos nesibaigė.

Kaip paaiškėjo 22 žmonės susirgo Krymo hemoragine karštine, 7 žmonės – erkių platinama borelioze, o vienas susirgo tuliaremija (ūmi zoonozė). Q karštligę 1937 m. pirmą kartą aprašė australas B. Derrickas, pavadinęs ją „abejojimu“. SSRS pirmiausia ji buvo atrasta 1960 m. 2009 metais ši liga dėl panašių simptomų Nyderlanduose buvo klaidingai pavadinta „ožkų gripu“.

 

2020 m. Bulgarijoje kilo Q karštinės protrūkis, kai ja užsikrėtė 14 žmonių. Yra žinoma, kad paciento kūno temperatūra pakyla virš 40 laipsnių, ir tai lydi galvos skausmas. Pagrindiniai simptomai: bendras nuovargis, silpnumas, nemiga, raumenų ir sąnarių skausmai, kosulys. Taip pat dažnas simptomas yra akių obuolių skausmas, ypač judinant galvą. Neatmetama vėmimo ir pykinimo galimybė. Kai kuriais atvejais liga yra mirtina. Q karštligę išgyvenusiems žmonėms gali išsivystyti hepatitas ir net širdies problemos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()