[Žinios trumpai] Rusija pristatė kaip atrodys planuojama „Roscosmos“ kosminė stotis, kuri konkuruos su TKS (Foto)  (4)

Rusijos kosmoso agentūra „Roscosmos“ paskelbė apie naujos kosminės stoties planus Maskvai pasitraukus iš Tarptautinės kosminės stoties (TKS) projekto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot valstybinės naujienų agentūros TASS, „Roskosmos“ raketų ir kosmoso korporacija „Energija“ forume „Army-2022“ pristatė Rusijos orbitinės stoties modelį, kuriame numatyti keli tyrimų moduliai, serviso platforma ir prijungęs būsimasis erdvėlaivis „Oryol“.

Tai įvyko po to, kai naujasis „Roskosmos“ generalinis direktorius Jurijus Borisovas liepą paskelbė, kad Rusija po 2024-ųjų traukiasi iš TKS ir planuoja statyti savo stotį.

„Sprendimas palikti stotį po 2024 m. priimtas“, – susitikime su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sakė J. Borisovas. Borisovas „Roskosmos“ vadovo poste pakeitė Dmitrijų Rogoziną prieš kelias savaites.

Tačiau ar Rusija iš tikrųjų pasitrauks, darosi vis neaiškiau. Rugpjūčio 4 d. NASA tiesioginio pranešimo metu Sergejus Krikalevas, „Roscosmos“ žmonių kosminių skrydžių programų vykdomasis direktorius, sakė, kad Borisovo pareiškimas galėjo būti „pasiklydęs vertime“ ir kad „pareiškime iš tikrųjų sakoma, kad Rusija nepasitrauks iš programos iki 2024 m.

 

Po Borisovo pranešimo liepos mėnesį „Roscosmos“ paskelbė savo planuojamos Rusijos kosminės stoties projektą socialinėje žiniasklaidoje, tačiau „Army-2022“ forumas yra pirmas kartas, kai buvo parodytas fizinis maketas.

Nors šios stoties planai dabar atskleisti, ar jis išsipildys, ar ne, kol kas neaišku.

„Manau, kad tai rusų postringavimai. Jie neturi pinigų pastatyti savo stotį ir tai užtruks kelerius metus. Jei eis šiuo keliu, jie nieko daugiau neturės", - sako buvęs TKS vadas ir išėjęs į pensiją JAV astronautas dr. Leroy Chiao.

 

Jei Rusija iš tiesų paliks TKS ir pastatys savo stotį, TKS turės prisitaikyti prie gyvenimo be „Roscosmos“ bendradarbiavimo.

Rusija valdo šešis iš 17 TKS modulių, įskaitant „Zvezda“ modulį, kuriame yra pagrindinė variklio sistema. TKS taip pat remiasi reguliariu Rusijos „Progress“ erdvėlaivių orbitos koregavimu, kad stotis išlaikytų orbitą. Be Rusijos NASA turės tai padaryti viena. Tačiau NASA birželį jau išbandė „Northrop Grumman Cygnus“ kaip pakaitalą „Progress“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(10)
(0)

Komentarai (4)