Mokslininkų išradimas neįgaliųjų gyvenimą pakeis kardinaliai: kurtieji balsus „girdės“ akimis (Foto, Video)  ()

Kurtiesiems sukurti išmanieji akiniai teisiai stikle rodo vykstančio pokalbio subtitrų projekciją. Ši technologija yra paremta standartiniais papildytosios realybės akiniais, kurie sujungiami su išmaniaisiais telefonais, turinčiais programėlę, kalbą paverčiančia tekstu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Galingas. Labai galingas išradimas. Sunku ir išmatuoti jo naudą klausos sutrikimų turintiems žmonėms. Manau, kad jie galės pamiršti skaitymą iš lūpų. Tai išties svarbi akimirka“, – teigė „XRAI Glass“ vykdomasis direktorius Danas Scarfe'as.

Sukurti programinę įrangą, pavadintą „XRAI Glass“, paskatino Dano Scarfe’o potyriai stebint, kaip jo senelis patiria vis didesnę izoliaciją prastėjant klausai.

„Vieną dieną gimė geniali mintis. Prisiminiau, kad senelis visą laiką žiūri televizorių įjungęs subtitrus, todėl pamaniau, kad gal pavyktų subtitruoti ir visą pasaulį“, – aiškino D. Scarfe'as.

 

Programinė įranga tebetobulinama, bet Danas Scarfe’as sako, kad ji jau atpažįsta, kas kalba, ir greitai galės versti kalbas, perteikti balso toną, aukštį ir kalbančiojo akcentą.

„Veikimo principas yra toks: akiniuose įmontuotas mikrofonas užfiksuoja garsą, o programinė įranga jį paverčia tekstu, t. y. subtitrais. Tada subtitrus perkeliame į papildytąją realybę. Jeigu jūsų automobilyje yra kolimatorinio indikatoriaus funkcija, tai lygiai tokią pačią technologiją naudojame ir mes. Taigi, subtitrų projekcija sukuriama tiesiog ant akinių stiklo“, – tikino D. Scarfe'as.

 

Dabar „XRAI Glass“ ieško alfa versijos testuotojų, kurie nemoka skaityti iš lūpų arba sunkiai skaito iš lūpų kalbant keliems žmonėms, kad pagerintų programinės įrangos veikimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()