[Žinios trumpai] Tokio Jupiterio niekada anksčiau nematėte: Webbo teleskopas užfiksavo kvapą gniaužiantį planetos vaizdą (Foto)  ()

Liepos mėnesį darytose nuotraukose užfiksuoti precedento neturintys didžiausios planetos audrų, palydovų ir aplinkinių žiedų vaizdai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA pirmadienį (rugpjūčio 22 d.) paskelbė ryškias naujas Jupiterio nuotraukas. Vaizdai yra sudėtiniai iš kelių skirtingų šviesos bangų ilgių. Kai kuriuose naujuose vaizduose dujų milžino orbitoje žiba du planetos palydovai – Amaltėja ir Adrastėja, o blausūs Jupiterio žiedai švyti kaip aureolė. Planetos Šiaurės ir Pietų ašigalių šiaurės ir pietų pašvaistės šviečia blyškia ugnimi.

„Tiesą sakant, nesitikėjome, kad tai bus taip įspūdinga“, – sakė planetų astronomas Imke de Pater, Kalifornijos universiteto Berklio profesorius emeritas, vadovavęs Jupiterio stebėjimams. „Tikrai nuostabu, kad viename vaizde galime matyti Jupiterio detales kartu su jo žiedais, mažyčiais palydovais ir net galaktikomis“.

Vaizdai pateikiami naujausio NASA kosminio teleskopo, kuris jau sužavėjo pasaulį psichodeliniais toli nutolusių galaktikų vaizdais, dėka.

Teleskope esanti artimųjų infraraudonųjų spindulių kamera (NIRCam) užfiksavo vaizdus, ​​kurie vėliau buvo paversti žmogaus akiai matomomis spalvomis. Ilgiausi bangos ilgiai matomi raudonai, o trumpesni – mėlynai. Planetos Didžioji Raudonoji dėmė, šimtmečius tvyranti audra, tokia didelė, kad gali apimti Žemę, atrodo balta dėl atsispindėjusios Saulės šviesos, kaip ir kiti didelio aukščio debesys. Tamsios linijos rodo mažą debesuotumą.

 

Kaip ir Žemėje, Saulės dalelės sąveikauja su Jupiterio viršutine atmosfera ir sukuria šviesos šou, vadinamą pašvaiste (aurora). Šios auroros matomos tiek šiauriniame, tiek pietiniame Jupiterio ašigalyje naujuose vaizduose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(0)
(14)

Komentarai ()