Mokslininkai skelbia sensaciją – pavyko įrodyti Atlantidos egzistavimą: nurodyta apytikslė „prarastosios žemės“ vieta  ()

Išsamūs tyrimai leido rasti patikimų įrodymų apie „prarastos žemės“ egzistavimą prie Didžiosios Britanijos krantų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai aptiko „Velso Atlantidos“ egzistavimo įrodymų.

Tyrimo duomenis skelbia „The Guardian“.

„Prarastos žemės“ Kardigano įlankoje buvo nesėkmingai ieškoma beveik aštuonis šimtmečius. Tuo pačiu metu nebuvo patikimų duomenų, patvirtinančių jos egzistavimą. Tačiau buvo rasta netiesioginių įrodymų, patvirtinančių legendą.

Gofo salos žemėlapis buvo nuodugniai išanalizuotas ir prie Karedigiono grafystės krantų nustatytos dvi salos. Atradimą padarė britų profesoriai Simonas Haslett iš Swansea Universiteto ir Davidas Willis iš Oksfordo universiteto. Dokumentas laikomas ankstyviausiu vietovės kartografiniu dokumentu, kuris datuojamas XIII amžiaus viduriu.

„Gofo salos žemėlapis yra nepaprastai tikslus, atsižvelgiant į konkrečius to meto kartografų turimus įrankius. Nuotraukoje aiškiai matomos dvi salos, kurių buvimas gali būti laikomas legenda apie  prarastas žemes, minimas Juodojoje Karmarteno knygoje“, – sakė S. Haslett.

Žinomas folkloristas D. Woodas teigė, kad pati minėta knyga buvo Velso mitų formavimosi šaltinis. Tuo pačiu metu ir Gofo žemėlapis, ir Juodoji Karmarteno knyga priklauso maždaug tam pačiam laikotarpiui. Mokslininkai, ieškantys „prarastos žemės“, atliko daugybę geologinių tyrimų, kuriais remdamiesi teigė, kad salos gali susidaryti ir vėliau išnykti.

 

„Įrodymus apie salų egzistavimą galima gauti iš Romos tyrinėtojo ir kartografo Ptolemėjaus duomenų, taip pat iš Gofo salos žemėlapio, kuriame aiškiai nurodoma, kad yra dvi Kardigano įlankoje esančios salos“, – pridūrė S. Haslett.

Tikėtina, kad legendose apie sausumos maršruto tarp salų egzistavimą taip pat galima rasti mokslinį pagrindimą. Visų pirma, versija, kad jūros lygis tuo metu galėjo būti gerokai žemesnis, yra gana reali. Informaciją apie greitą potvynį nesunkiai patvirtina mintis apie cunamį, audrą ar kitą pasaulinį jūrų kataklizmą. Pasak mokslininkų, klimato kaita gali paskatinti tolesnius geologinius pokyčius, įskaitant gyventojų persikėlimo procesą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(12)
(20)

Komentarai ()