Žemę kasinėjusio vyro namų kieme – pribloškiantis radinys: iškviesti mokslininkai aptiko didžiausio Žemėje gyvenusio padaro skeletą (Foto)  ()

Paleontologai Portugalijoje atkasė stulbinančio dydžio dinozauro fosilijas. Manoma, kad tai gali būti didžiausias kada nors Europoje aptiktas dinozauro skeletas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skeletas, kaip teigia mokslininkai, priklauso zauropodui (Sauropodomorpha) – žoliaėdžiui dinozaurui, kurio ūgis siekė 12 metrų, kūno ilgis – net 25 metrus. Šie padarai Žemėje gyveno prieš maždaug 150 milijonų metų.

„Tai vienas iš didžiausių šios rūšies egzempliorių, aptiktų Europoje ar net visame pasaulyje“, – naujienų agentūrai AFP teigė Lisabonos universiteto paleontologė Elisabete Malafaia.

Kasinėjimai vykdyti vieno privataus namo kieme netoli Pombalio, centrinėje Portugalijoje. Paleontologų komandą sudarė portugalų ir ispanų mokslininkai.

Įspūdinga tai, kad aptikto zauropodo šonkauliai – net 3 metrų ilgio.

Šios fosilijos pirmą kartą pastebėtos dar 2017 metais, kai sklypo savininkas kasinėjo žemę, norėdamas prastęsti takelį namo kieme. Aptikęs įtartiną radinį, savininkas pasikvietė mokslininkus, o jie išsiaiškino, kad tai – viena didžiausių visų laikų dinozauro fosilijų

Dinozaurai zauropodai apibūdinami kaip ilgakakliai bei ilgauodegiai. Tai bene didžiausi gyvūnai, kurie kada nors yra gyvenę Žemėje. Manoma, kad tai buvo brachiosaurus rūšies dinozauras, gyvenęs vėlyvojo juros periodo metu.

Paleontologai džiaugiasi, kad radinys – itin gerai išsilaikęs, nes tiek dinozauro stuburas, tiek šonkauliai – išlaikę savo anatominę poziciją, kuri įprastai aptinkama labai retai.

 

 

Tikėtina, kad mokslininkai teritorijoje atliks daugiau kasinėjimų.

Šaltiniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(0)
(17)

Komentarai ()