CERN gali uždaryti LHC greitintuvą dėl katastrofiškos situacijos Europoje – skelbiama, kas vyksta  ()

CERN įsikūrusi Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje ir yra vienas didžiausių elektros vartotojų Prancūzijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl energetikos krizės Europos branduolinių tyrimų organizacija (CERN) rengia planus išjungti didžiausio elektros poreikio laikotarpiais kai kuriuos dalelių greitintuvus.

Tai pareiškė CERN energijos valdymo komisijos vadovas Serge'as Claude'as, rašo „The Wall Street Journal“.

Pasak jo, CERN taip pat svarsto galimybę prireikus uždaryti Didįjį hadronų greitintuvą – didžiausią pasaulyje elementariųjų dalelių įrenginį.

„Mes tikrai susirūpinę dėl tinklo stabilumo, todėl darome viską, kad mūsų regione nenutrūktų elektros energijos tiekimas“, – sakė S. Claude'as.

Avarinės priemonės svarstomos po to, kai Rusijos „Gazprom“ penktadienį paskelbė neribotam laikui nutraukusi gamtinių dujų tiekimą dujotiekiu „Nord Stream“.

CERN stovi Prancūzijos ir Šveicarijos pasienyje ir yra vienas didžiausių elektros vartotojų Prancūzijoje. Iš viso centro teritorijoje yra aštuoni dalelių greitintuvai, iš kurių vienas – Didysis hadronų greitintuvas. Piko metu jis sunaudoja beveik 200 megavatų elektros – trečdaliu daugiau nei kaimyninis Ženevos miestas.

Šiuo metu CERN su savo elektros tiekėju – Prancūzijos valstybine įmone EDF – aptaria scenarijų, pagal kurį operatorius prieš dieną įspės apie būtinybę mažinti elektros suvartojimą. Taip Didysis hadronų greitintuvas veiks, o kiti dalelių greitintuvai bus išjungti ir energijos suvartojimas sumažės 25 %.

 

„CERN tikslas yra išlaikyti Didįjį hadronų greitintuvą ir išvengti staigaus jo išjungimo, dėl kurio gali būti sugadintas 4,4 milijardo dolerių vertės įrenginys“, – sakė S. Claude'as.

CERN atstovai taip pat rengia eksperimentų sustabdymo planą, kurį mėnesio pabaigoje pateiks centrą finansuojančių vyriausybių atstovams.

„Jei mums bus suteiktas biudžetas mokslui ir mes savanoriškai sustabdysime mokslinius tyrimus, kad taupytume energiją, turime užsitikrinti, kad gautume atitinkamų šalių paramą“, – sakė S. Claude'as.

 

Rugpjūčio 31 dieną „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą Europai dujotiekiu „Nord Stream 1“.

Kaip perspėjo „Gazprom“, dėl tariamos techninės priežiūros dujų tiekimo nutraukimas truks nuo rugpjūčio 31 iki rugsėjo 2 dienos.

Tačiau rugsėjo 2 dieną Rusijos „Gazprom“ paskelbė apie visišką dujotiekio „Nord Stream“ uždarymą. Bendrovė šį žingsnį neva aiškino sistemos gedimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai ()