[Žinios trumpai] Karalienės Elžbietos II ryšiai su Lietuva – ar žinojote, kad ji turi protėvių iš mūsų šalies?  ()

JK karalienė Elžbieta II tikriausiai brangino savo pirmąjį vizitą Baltijos šalyse ne tik dėl šilto priėmimo, bet ir dėl to, kad monarchė sužinojo, kad ji pati neša lietuvišką paveldą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 [Žinios trumpai] Karalienės Elžbietos II ryšiai su Lietuva – ar žinojote, kad ji turi protėvių iš mūsų šalies?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karalienė ir jos vyras princas Phillipas Lietuvoje lankėsi 2006 metų spalį. Vizito metu monarchė sužinojo, kad ją sieja kraujo ryšiai su vienu didžiausių viduramžių Lietuvos valdovų – didžiuoju kunigaikščiu Gediminu, Vilniaus miesto įkūrėju.

Tuomet sienraštis „Lietuvos rytas“ pranešė, kad britų istorikas Stephanas Rowellas ir žymus Lietuvos istorikas Alfredas Bumblauskas išsiaiškino, kad Elžbietos II ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino giminės medžiai susikerta XV a.

Bumblauskas teigė, kad Elžbieta II ir Gediminas buvo giminingi per Lietuvos kunigaikščio proanūkę Sofiją, kuri XV amžiuje nutekėjo į vokiečių Hohencolernų dinastiją. Moteriška Hohencolernų linija minima tarp Stiuartų-Hanoverių dinastijos, kuri yra Elžbietos II giminė, protėvių.

Gavus šią žinią, prieš susitikimą su Lietuvos prezidentu Valdu Adamkumi karalienę Prezidentūroje pasveikino XIV amžiaus uniformomis pasipuošę kariai. Monarchė buvo taip sužavėta kareivių, kad prieš vakarienę ji paprašė dar kartą su jais susitikti, nors tai nebuvo įtraukta į oficialią programą.

 

Po susitikimo karalienė ir Adamkus apsikeitė dovanomis ir valstybiniais papuošalais. Prezidentas monarchę pagerbė aukščiausiu Baltijos valstybės apdovanojimu – Didžiojo kunigaikščio Vytauto ordinu – kuris buvo tolimo karalienės giminaičio Gedimino anūkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(1)
(33)

Komentarai ()