Slaptas planas subyrėjo – kaip pasklido žinia apie karalienės mirtį: viskas turėjo vykti kitaip, „JK vadovybė iš karto paliko posėdį, pasirodė daug niūrių veidų“  (2)

Pirmieji šnabždesiai, jog karalienė galėjo mirti, pasigirdo UK Parlamente iškart po vidurdienio.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-09-09 Slaptas planas subyrėjo – kaip pasklido žinia apie karalienės mirtį: viskas turėjo vykti kitaip, „JK vadovybė iš karto paliko posėdį, pasirodė daug niūrių veidų“  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai buvo antroji Liz Truss diena, tapus Didžiosios Britanijos ministre pirmininke. Ankstyvą ketvirtadienio popietę opozicijos lyderis Keiras Starmeris jai pasakojo apie savo planus dėl žiemos energijos krizės šalyje. K. Starmerio pavaduotojas perdavė jam raštelį, parašytą ant geltono popieriaus. Po kelių minučių tiek L. Truss, tiek K. Starmeris paliko kambarį. Buvo tylus pokalbis. Kažkas įvyko.

„Daug labai niūrių veidų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pažymėjo vienas reporteris.

Londone buvo 12.21 val.

Karalienė Elžbieta II buvo Didžiosios Britanijos monarchė nuo 1952 m. (jos karūnavimas buvo atidėtas iki 1953 m.). Ji matė Didžiąją Britaniją neramiais metais, simboliškai jai vadovaudama, kas daugeliui suteikė stabilumo ir komforto. Tačiau jai buvo jau 96 metai. Pastaraisiais metais jos vieši pasirodymai vykdavo vis rečiau. 2021 m. mirė jos vyras princas Philipas. Jam buvo 99 metai.

Daugelį metų buvo pasakojama apie slaptus karališkosios šeimos, Didžiosios Britanijos vyriausybės ir valstybės finansuojamo transliuotojo BBC parengtus planus, kaip pranešti žmonėms apie karalienės mirtį. Paruoštos griežtos formalios procedūros, pavadinimu „Operacija Londono tiltas“, o BBC kas šešis mėnesius surengdavo generalines repeticijas.

Vakar, būdama 96 metų, mirė ilgiausiai valdžiusi Didžiosios Britanijos monarchė karalienė Elžbieta II. Ji šaliai vadovavo Britų imperijos mažėjimo ir globalizacijos augimo metu.

Karalienė valdė daugiau nei 70 metų, 2015-aisiais viršydama savo proprosenelės Viktorijos rekordą. Ji garsėjo pareigos jausmu ir kasmet dalyvaudavo šimtuose viešų renginių.

Kaip šiandien atrodo karališkoji paveldėjimo linija ir kas užims jos vietą? Charlesas, būdamas vyriausias karalienės sūnus, paveldi Sandraugos vadovo suverenų titulą ir darbą, taip pat kitus turtus, tokius kaip žemė ir nuosavybė.

Tačiau paskutinį kartą britų monarchas mirė prieš 70 metų. Nuo to laiko daug kas pasikeitė.

 

Likus kelioms valandoms iki oficialaus paskelbimo apie karalienės mirtį, atsirado suklastotų soc. tinklų paskyrų, kuriose dalijamasi išgalvotomis žiniomis apie jos mirtį. BBC laidų vedėjas pasidalijo naujienomis apie karalienės mirtį, prieš tai ištrindamas „Twitter“ įrašą ir paskelbdamas keistai suformuluotą pataisymą.

Remiantis praėjusiais metais „Politico“ paskelbtais dokumentais, karalienės mirties diena būtų apibūdinta kaip „D diena“.

12.34 val. Londono laiku Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos „Twitter“ paskyroje atsirado Bakingemo rūmų pareiškimas. Jis buvo 29 žodžių ilgio:

„Šį rytą atlikę tolesnį įvertinimą, karalienės gydytojai yra susirūpinę dėl Jos Didenybės sveikatos ir rekomendavo jai likti medikų priežiūrai. Karalienė lieka Balmoralo pilyje“, – tęsiama pareiškime, kalbant apie monarchės vasaros namus Škotijoje.

Spekuliacijų apstu. BBC svetainė pradėjo tiesioginį tinklaraštį; netrukus atsirado ir kitos gandų vietos. 2017 m. „The Guardian“ paskelbta istorija, kurioje aprašyta operacija „Londono tiltas“, buvo plačiai pasidalijama „Twitter“. Ilgame straipsnyje buvo aptarta ne tik daugybė slaptų priemonių, kurių imtųsi BBC, bet ir psichologinis svoris, kurį turės karalienės mirtis.

 

„Karalienė yra paskutinis gyvas Didžiosios Britanijos ryšys su mūsų buvusia didybe – tautos tapatybe, jos problemine savigarba – kurią vis dar apibrėžia mūsų pergalė Antrajame pasauliniame kare“, – rašė britų autorius Samas Knightas.

Iki 13.48 val. Londono laiku BBC sustabdė savo reguliarias programas. Huw Edwardsas, transliuotojo veteranas, ekrane buvo vilkėjęs niūrų juodą kostiumą ir juodą kaklaraištį.

Karališkoji šeima suskubo vykti pas karalienę. Skrydžių stebėjimo svetainėse buvo rodomos neįprastos kelionės į Aberdyną – artimiausią Balmoralo oro uostą – iš Karališkųjų oro pajėgų bazių kitose Britanijos vietose.

 

„Twitter“ tinkle netikras paskyras, kuriose teigiama, kad karalienė mirė, perrašė daugelis kitų. Taip nutiko ir anksčiau. 2016 m. suklastota BBC paskyra paskleidė virusinę žinią, kad karalienė mirė, ją „Twitter“ tinklas sustabdė. Prieš metus tikras BBC žurnalistas išsiuntė pranešmą, kuriame buvo rašoma: „Karalienė Elizabrta [sic] mirė“. „Twitter“ žinia buvo greitai ištrinta; BBC paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad „tvytas“ buvo išsiųstas per „techninę nekrologo repeticiją“.

Šį kartą tai neatrodė kaip repeticija.

15.07 val. Londono laiku BBC laidos vedėja Yalda Hakim „Twitter“ parašė: „karalienė Elžbieta mirė sulaukusi 96 metų, paskelbė Bakingamo rūmai“.

„Twitter“ įrašas buvo greitai ištrintas ir pakeistas pataisytu. „Twitter“ parašiau, kad buvo paskelbta apie karalienės mirtį. Tai buvo neteisinga, nebuvo jokio pranešimo, todėl ištryniau įrašą“, – 15.19 rašė Y. Hakim.

 

Per kelias valandas į Balmoralą atvyko vis daugiau karališkosios šeimos narių. Princas Williamas, karalienės anūkas, buvo nufotografuotas vairuojantis „Range Rover“, kuriame buvo jos sūnūs Andrew ir Edwardas bei Edvardo žmona Sophie.

Anksčiau kai kuriose operacijos „Londono tiltas“ ataskaitose buvo teigiama, kad naujienos nebus paskelbtos vakare, todėl kai kurie žurnalistai manė, kad joks pranešimas nebus paskelbtas anksčiau nei ryte. Bet laikai keičiasi.

18.41 val. Londono laiku, praėjus daugiau nei šešioms valandoms nuo triukšmo pradžios, karališkosios šeimos „Twitter“ paskyroje buvo paskelbta: „Karalienė šią popietę ramiai mirė Balmorale“. Karališkosios šeimos svetainė tapo juoda, joje buvo paprastas ryškus karalienės paveikslas ir pranešimas: „Karalienė Elžbieta II 1926–2022“.

Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II mirė rugsėjo 8 dieną išbuvus soste 70 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai (2)