Sveiki atvykę į Listenburgą! Kodėl „naujausia Europos megavalstybė“ sukėlė tokią didžiulę audrą?  (1)

Ar esate kada nors girdėję apie Listenburgą? Internete plinta „naujos Europos“ valstybės žemėlapis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prireikė tik trijų dienų po to, kai socialinėje erdvėje pasirodė fotošopuotas žemėlapis, vaizduojantis Listenburgą (Listenbourg) – išgalvotą šalį, atsitiktinai prilipusią prie Pirėnų pusiasalio.

Iš pradžių tai buvo ne kas kita, kaip pašaipi nuoroda į amerikiečius ir jų tariamą geografijos žinių stoką.

„Esu tikras, kad amerikiečiai net nežino šios šalies pavadinimo“, – spalio 30 d. rašė „Twitter“ vartotojas Gaspardo, pridėdamas žemėlapį su raudona rodykle, rodančia prie Ispanijos ir Portugalijos „prilipusią“ didelę žemės plokštę ir nuspalvintą žaliai, o tai reiškia, kad tai ES valstybė narė.

Kitas vartotojas iškart atsakė: „Kas nežino Listenburgo?“ — ir taip gimė memas.

Kas nutiko toliau?

Gaspardo įrašas jau surinko daugiau nei 100 000 „patinka“ ir tūkstančius pasidalinimų „Twitter“.

Tuo tarpu kai kurie nusprendė perkelti trolinimą į kitą lygį, tvirtindami, kad vieta iš tikrųjų yra tikra.

Didelės raiškos palydovinis žemėlapis pakeitė originalųjį, o „Reddit“ kanale greitai atsirado kanalas, teigiantis, kad Listenburgas turi savo Formulės 1 Grand Prix ir kad jo astronautai dalyvavo misijoje į Mėnulį.

Kiti greitai susibūrė, jų teigimu, į „kraštutinio centro partiją“, kurios lyderis pažadėjo „gerinti Listenburgo įvaizdį užsienyje“, o tariama Vidaus reikalų ministerija jau pasiūlė atsakyti į visus klausimus, susijusius su „naujos šalies“ asmens dokumentais ir vizomis.

 

Kitas įrašas „Twitter“ teigė, kad Listenburgo karalius Listenas XV iš tikrųjų buvo pirmasis Karalius Saulė, kariavęs prieš Liudviką XIV dėl prestižinio titulo 1661 m.

Nacionalinis himnas kartu su raudonai balta vėliava su auksiniu ereliu beveik akimirksniu pasirodė „YouTube“ tariamai oficialioje Listenburgo vyriausybės paskyroje.

Prancūzų Vikipedijos įrašas apie Listenburgo Respubliką, toliau detalizuojantis tariamą jos istoriją, vėliau buvo panaikintas.

 

Nors visa tai išgalvota, vartotojai socialiniuose tinkluose nerimsta, o didelės profesionalios paskyros, tokios kaip Tulūzos futbolo klubas, visiškai įsitraukė į memą.

Formulės 1 lenktynių pokštą paėmė ir palaikė Julienas Febreau, žinomas „Canal+“ sporto komentatorius prancūzas, o kiti, pavyzdžiui, Prancūzijos nacionalinė ledo ritulio komanda, reikalauja, kad Listenburgas prisijungtų prie tarptautinių varžybų.

Kodėl pokštas tapo toks didelis Prancūzijoje ir Europoje?

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių ir regionų, Prancūzija nukentėjo nuo blogų geografinių vietų nuorodų, kurias pateikė amerikiečiai.

Pavyzdžiui, 2005 m. CNN per klaidą priskyrė Tulūzą Šveicarijai, o Strasbūrą Vokietijai.

CNN taip pat patalpino Ukrainos Donbaso regioną Pakistane, po to, kai 2014 m. pirmą kartą prasidėjo karas šioje Rytų Europos šalyje.

Slovakija ir Slovėnija taip dažnai viena su kita painiojama, kad pastaroji 2004 m. svarstė galimybę pakeisti savo vėliavą, kad būtų išvengta bet kokių sumaišymų ateityje.

 

Po to, kai buvo nustatyta, kad 2013 m. Bostono maratono sprogdinimo įtariamieji yra čečėnų kilmės, daugybė komentarų iš tų, kurie Čečėniją supainiojo su Čekijos Respublika, privertė Čekijos ambasadorių JAV viešai paaiškinti skirtumą tarp šių dviejų šalių.

Kokios dar žinomos išgalvotos šalys?

Molvanija yra puikus pavyzdys kitos visiškai sugalvotos valstybės, sukurtos siekiant pabrėžti sąmoningumo ir taktiškumo trūkumą, kai kalbama apie mažiau žinomas pasaulio dalis.

Įsivaizduojama posovietinė valstybė, apibūdinta kaip „kokliušo gimtinė“, buvo Australijos komikų grupės, žinomos „D kartos“ vardu, kūrinys, išleistas kaip kelionių vadovas, siekiant pasišaipyti iš kolonijinių ir imperinių požiūrių į žanrą.

Lygiai taip pat Jugoslovakija – neegzistuojanti šalis, atsiradusi dėl klaidingo Jugoslavijos ir Slovakijos pavadinimo – naudojama kaip pašiepimas tų, kurie turi klaidingų žinių apie Vidurio ir Rytų Europą.

Bordurija ir Syldavija – abi išgalvotos Balkanų šalys, pasirodančios grafiniame romane „Tintino nuotykiai“, taip pat nusipelno paminėjimo kaip vietos, naudojamos stereotipams apie pietrytines žemyno dalis pabrėžti.

 

Ir dar yra Absurdistanas – terminas, kurį sovietų disidentai (ypač buvęs Čekijos prezidentas Vaclovas Havelas) vartoja apibūdindami dalis arba visą SSRS ir jos satelitines valstybes.

Kai kurios nepripažintos mikrovalstybės taip pat nusipelno paminėjimo, pavyzdžiui, Čekijos Respublikoje esanti Valakijos karalystė, kuri yra sudėtingo praktinio 1997 m pokšto rezultatas.

Žinomas panašių šalių pavyzdys – Lietuvos Užupio Respublika Vilniuje, kur rajono gyventojai paskelbė savo valstybę kartu su vėliava, valiuta, konstitucija ir prezidentu.

Taip pat yra Liberlando Laisvoji Respublika, kurią po Jugoslavijos žlugimo sukūrė Čekijos politikas ir aktyvistas Vitas Jedlička.

Teigiama, kad Liberlandas įsikūręs žemės sklype Dunojaus upėje tarp Kroatijos ir Serbijos, Liberlandas turi savo vėliavą, himną ir konstituciją, o Jedlička mikronacijos pilietybes ir pasus išduoda nuo 2015 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(4)
(13)

Komentarai (1)