Ypač karšta dar viename Europos taške – šalies armija sukelta ant kojų, siunčiama prie kaimynės sienų: gali įsikišti NATO (Video)  ()

Internete pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip prie Kosovo sienos dislokuoti serbų kariai, tarp abiejų šalių didėjant įtampai dėl Kosovo vyriausybės nustatytų naujų apribojimų serbų gyventojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį vietos žiniasklaidos Serbijoje išplatintame filmuotoje medžiagoje matyti, kad kelios kariuomenės mašinos važiuoja link sienos su Kosovu.

Niekada neišspręstas ginčas dėl Serbijos ir Kosovo suvereniteto paaštrėjo šią vasarą, o automobilių numeriai ir asmens tapatybės kortelės tapo dabartinės krizės katalizatoriumi.

Kosovo vyriausybė bando priimti teisės aktus, kurie atspindėtų Serbijoje jau taikomą politiką, skirtą Kosovo gyventojams, įskaitant reikalavimą, kad žmonės, gyvenantys daugumos etninių serbų teritorijose šalyje, iškeistų savo serbų išduotus automobilių numerius į išduotus Kosovo.

Taip pat tie, kurie įvažiuoja į Kosovą su Serbijos asmens tapatybės kortele užpildytų formą, kurią naudotų kaip laikiną Kosovo asmens tapatybės kortelę.

 

Ši politika, kuria iš esmės siekiama su etniniais serbais Kosove elgtis lygiai taip, kaip su etniniais kosoviečiais elgiamasi Serbijoje, papiktino Kosove gyvenančius serbus ir supykdė Serbijos vyriausybę, kuri nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės.

Po etninių serbų protestų šalyje, Kosovo vyriausybė nusprendė mėnesiui atidėti naujojo automobilių numerių įstatymo įgyvendinimą, kuris iš pradžių buvo planuotas rugpjūčio 1 d., kaltindama Serbiją aktyviais bandymais destabilizuoti padėtį siunčiant protestuotojus prie jos sienos.

 

 

Spalio 29 d. Kosovas dar kartą sutiko atidėti taisyklę, pagal kurią būtų konfiskuojami automobiliai, priklausantys etniniams serbams, kurie atsisako laikytis naujų teisės aktų dėl automobilių numerių, kad būtų išvengta etninės įtampos didėjimo.

Įtampa tarp abiejų šalių sukėlė nerimą Europos Sąjungoje, kuri ilgus metus bandė atlikti diplomatinį vaidmenį tarp Kosovo ir Serbijos, kad išlaikytų taiką, ir NATO, kuri rugpjūtį pareiškė esanti „pasirengusi įsikišti“, kad išvengtų dar vienas karo Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()