Neįtikėtina! Visiško skurdo draskoma Afrikos šalis į orbitą paleido pirmąjį savo palydovą – internete kilo audra (Foto, Video)  (5)

Vos batų dėžės dydžio palydovo paleidimas socialinėje žiniasklaidoje sukėlė daug diskusijų – vieni sveikino vyriausybę už pasiekimą, o kiti žėrė kritiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Zimbabvė pirmadienį, lapkričio 7 dieną, paskelbė paleidusi pirmąjį savo nanopalydovą į kosmosą. Šiuo žingsniu šalis siekia padėti rinkti duomenis, kad būtų galima stebėti nelaimes, skatinti žemės ūkį ir pagerinti mineralų kartografavimą.

Raketa, gabenanti mažytį palydovą, pavadintą ZIMSAT-1, sėkmingai paleista iš Virdžinijos (JAV) kartu su pirmuoju Ugandos palydovu PearlAfricaSat-1 pagal Japonijos aviacijos ir kosmoso tyrimų agentūros (JAXA) daugiašalį projektą.

„Istorija vystosi. ZIMSAT-1 dabar yra kosmose!“ vyriausybės atstovas Nickas Mangwana parašė tviteryje. „Tai yra mokslo pažangos etapas šaliai“.

JAV nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) pirmadienį tviteryje paskelbė, kad raketa „gabens eksperimentus apie augalų mutacijas ir purvo srauto struktūrą, taip pat palydovus iš Japonijos, Ugandos ir Zimbabvės“.

 

 

Zimbabvės planai paleisti palydovą prasidėjo 2018 m., praėjus mažiau nei metams, kai eiti pareigas pradėjo prezidentas Emmersonas Mnangagwa po to, kai per karinį perversmą buvo nušalintas veteranas valdovas Robertas Mugabe.

Jis įkūrė Zimbabvės nacionalinę geoerdvinę ir kosmoso agentūrą (ZINGSA), siekdamas skatinti mokslinius tyrimus ir naujoves šioje Pietų Afrikos valstybėje.

 

Vos batų dėžės dydžio palydovo paleidimas socialinėje žiniasklaidoje sukėlė daug diskusijų, vieni sveikino vyriausybę už pasiekimą, o kiti žėrė kritiką.

 
 

„Paleisti palydovą, kai ekonomika yra trapi, yra kvailystė. Skurdas per pastaruosius 5 metus išaugo. Negalitei pirkti automobilį, kai jūsų šeima badauja“, - tviteryje paskelbė @patriot263.

Palydovo kaina neskelbiama.

Rugsėjo pabaigoje Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozavo, kad dėl didėjančio fiskalinio nestabilumo ir sumažėjusios žemės ūkio produkcijos, Zimbabvės ekonomikos augimas sulėtės iki maždaug pusės praėjusių metų lygio.

Zimbabvės ekonomika jau du dešimtmečius yra žemumose, todėl daugelis piliečių buvo priversti emigruoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(8)
(0)

Komentarai (5)