Brutalus Irano sprendimas – planuoja neregėto masto mirties bausmę: pasaulis pakraupęs  ()

Po daugybės raginimų skirti griežtas bausmes pastarosiomis dienomis Irano parlamentas antradienį didžiule balsų dauguma nubalsavo už mirties bausmę protestuotojams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iranas patiria precedento neturintį protestų ir pilietinių neramumų lygį po Mahsa Amini mirties rugsėjo 16 d. 22 metų kurdę suėmė šalies „moralės policija“, nes ji tariamai nešiojo „netinkamą“ hidžabo formą lankydamasi Teherane ir, kaip įtariama, buvo stipriai sumušta areštinėje. Manoma, kad dėl sumušimų ji mirė nuo mirtinos galvos traumos, tačiau Irano valdžia kaltinimus neigė.

Po Amini mirties visoje šalyje vyko didelio masto protestai, kurių Iranas nebuvo matęs dešimtmečius. Moterys protestuotojos, nepaisydamos Irano islamo vyriausybės, vadovaujamos ajatolos Ali Khamenei, viešai degino hidžabus ir kirposi plaukus.

Irano įstatymų leidėjai pastarosiomis dienomis ragino griežtai bausti protestuotojus, kurie buvo areštuoti. Pirmadienį CNN pranešė, kad 227 Irano parlamento narių pasirašytame laiške protestuotojams raginama skirti griežtą bausmę, kuri „per trumpiausią įmanomą laiką būtų gera pamoka“.

„Dabar visuomenė, net ir riaušių nepalaikantys protestuotojai, reikalauja iš teismų ir saugumo institucijų, kad valdžia su keliais neramumus sukėlusiais žmonėmis susidorotų tvirtai, atgrasančiai ir teisėtai“, – sakė Irano vyriausybės atstovas Masudas Setayeshi.

Antradienį (lapkirčio 8 d.) parlamentas taip ir padarė, balsuodamas už mirties bausmės skyrimą visiems suimtiems protestuotojams kaip „kietą pamoką“ visiems sukilėliams. Už bausmę balsavo 227 iš 290 visų parlamento narių, tai atitiko laišką pasirašiusių įstatymų leidėjų skaičių.

 

Kada bus įvykdytos egzekucijos, neaišku, bet tai gali būti sudėtinga. Praeitą savaitę CNN pranešė, kad dėl pastarųjų protestų buvo suimta apie 14 000 žmonių. Antradienį Karnegio tarptautinės taikos fondo narys Karimas Sadjadpouras sakė, kad jų skaičius artėja prie 15 000.

„Per pastarąsias 8 savaites Irano režimas nužudė daugiau nei 300 protestuotojų, įkalino beveik 15 000 ir grasino įvykdyti mirties bausmę dar šimtams, tačiau Irano moterys tebesilaiko“, – tviteryje rašė Sadjadpouras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(11)
(-5)

Komentarai ()