900 dienų kosmose – superslaptas JAV kosminis lėktuvas baigė savo rekordinę misiją: ką jis veikė – griežčiausia paslaptis  ()

Kosminis lėktuvas orbitoje praleido 4 mėnesiais daugiau laiko nei per visus ankstesnius skrydžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slaptas amerikiečių kosminis lėktuvas X-37B baigė savo rekordinę paslaptingą misiją. Jis kosmose praleido 908 dienas ir lapkričio 12 dieną nusileido NASA Kennedy kosmoso centre Floridoje. Tai buvo jau šeštasis šios nepilotuojamo orlaivio skrydis, kurį Amerikos kariuomenė aktyviai naudoja savo tikslams, rašo „ Space“.

Ši misija, kaip ir visos ankstesnės kosminio lėktuvo X-37B misijos, visuomenei yra paslaptis. JAV kosmoso pajėgos niekada neskelbia lėktuvo skrydžio trajektorijos ar kada jo misija baigsis. Be to, jo slapti eksperimentai erdvėje dažnai lieka paslaptimi.

„Boeing“ sukurtas kosminis lėktuvas X-37B kosmose praleido rekordines 908 dienas. Tai 4 mėnesiais ilgiau nei ankstesnių penkių skrydžių trukmė.

Nepaisant misijos slaptumo, žinoma, kad lėktuve, be įvairių slaptų krovinių, buvo ir specialus JAV kosminių pajėgų įrenginys. Šis picos dėžutės dydžio prietaisas skirtas saulės energiją paversti mikrobangomis, kurios vėliau gali būti spinduliuojamos atgal į Žemę. Pasak eksperimento dalyvių, šio įrenginio veikimas padės kosminės saulės energijos panaudojimą priartinti prie realybės.

 

Taip pat tapo žinoma, kad kosminiame lėktuve buvo slaptas karinis palydovas „FalconSat-8“, kuris į kosmosą buvo paleistas praėjusių metų spalį ir kuris iki šiol tebėra orbitoje.

Remiantis bendrovės „Boeing“ pareiškimu, NASA kosminiame lėktuve buvo atlikti eksperimentai. Visų pirma tai susiję su augalų sėklų kosminės spinduliuotės tyrimu, taip pat su įvairių medžiagų reakcija į kosmoso aplinką.

 

 

Ekspertai mano, kad JAV kosminių pajėgų arsenale yra net du X-37B kosminiai lėktuvai. Ir iki šiol šis duetas jau atliko 6 kosmines misijas, kurių kiekviena turi pavadinimą OTV ir serijos numerį. Tai yra, paskutinė slapta pasibaigusi misija vadinosi OTV-6.

Kosminis lėktuvas X-37B savo išvaizda primena garsiuosius NASA erdvėlaivius, kurie nustojo skristi į orbitą 2011 m. Tačiau šis lėktuvas yra daug mažesnis. Jei „šatlų“, kurie taip pat buvo pilotuojami, ilgis siekė 37 m, tai X-37B ilgis siekia tik 8,8 m.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai ()