[Žinios trumpai] „Dovanėlė“ iš Sibiro: atgijo 48 500 metų amžiaus pandoravirusas  (0)

Tai pasaulio rekordas. Mokslininkai teigia, kad senovinis Sibiro amžinojo įšalo virusas tapo seniausiu kada nors iš naujo atgimusiu virusu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-25 [Žinios trumpai] „Dovanėlė“ iš Sibiro: atgijo 48 500 metų amžiaus pandoravirusas  (0)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pandoravirusas buvo atrastas 2013 m. ir pavadintas Pandoros skrynios vardu. Tai milžiniškų virusų gentis, antra pagal dydį iš visų mokslui žinomų virusų genčių po pitovirusų, rašo „Daily Mail“.

Pasak Prancūzijos Aix-Marseille universiteto virusologo Jeano-Michelio Claverie, pandoravirusas yra vieno mikrometro ilgio ir 0,5 mikrometro pločio, todėl jis yra matomas per optinį mikroskopą. Šis egzempliorius buvo rastas amžinojo įšalo sluoksnyje, maždaug 16 metrų gylyje po Jakutijos (Rusija) Jukečių ežero dugnu. Mokslininkai apskaičiavo, kad pandoravirusas yra mažiausiai 48 500 metų senumo ir dabar yra seniausias kada nors atgaivintas virusas.

Atkreipkite dėmesį, kad tai ne pirmas kartas, kai profesorius Claverie ir jo kolegos „prikelia“ senovinius virusus – anksčiau jiems pavyko prikelti du virusus, išgautus iš amžinojo įšalo, kuriems yra apie 30 tūkst. metų.

Iš viso per ekspediciją mokslininkams pavyko aptikti 9 skirtingus virusus, galinčius užkrėsti amebas, bet nekenksmingus augalams ir gyvūnams. Tačiau profesorius Claverie neatmeta galimybės, kad gyvūnams ir žmonėms gali būti pavojingi kiti užšaldyti virusai.

65 procentai Rusijos teritorijos priskiriama amžinojo įšalo teritorijai – tai teritorija, kuri išlieka įšalusi nepriklausomai nuo metų laiko. Tačiau planetai šylant dėl visuotinio atšilimo amžinasis įšalas pradeda tirpti. Todėl mokslininkai vis dažniau šioje vietovėje randa senovinių gyvūnų liekanų, pavyzdžiui, 14 000 metų senumo mamuto ar 40 000 metų senumo vilko galvas. Mokslininkai baiminasi, kad kartu su tokiais radiniais galime aptikti ir senovinių virusų, kurie galėjo išgyventi tūkstantmečius trukusį užšalimą.

 

Profesoriaus Claverie teigimu, šiuo metu pagrindinė problema yra ta, kad tirpstant ledynams prabunda mums nepažįstamos senovinės bakterijos. Anksčiau atrasti virusai rodo, kad jie gali pabusti ir pulti, ir nors kalbame apie vienaląsčius organizmus, negalime būti tikri, kad po Antarktidos ir Grenlandijos ledu, pavyzdžiui, nesislepia senoviniai žmonėms pavojingi virusai. Tirpstantys ledynai pažadina didžiulę masę senovinių bakterijų, kurių mokslininkai paprasčiausiai nespėja ištirti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai (0)