Naujausiose Marso nuotraukose pastebėtas keistas juodas taškas: „plaukė“ danguje virš Marso paviršiaus  ()

NASA marsaeigis „Perseverance" tęsia Marso tyrinėjimą ir pakeliui fotografuoja Raudonosios planetos kraštovaizdžius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienoje iš šių praėjusią savaitę darytų nuotraukų pastebėtas keistas juodas taškas, kuris „kabojo" danguje virš Marso paviršiaus, rašo „Cnet".

Nuotrauką padarė „Perseverance" navigacinė kamera, esanti ant roverio stiebo. Nuotraukoje pavaizduotas uolėtas Marso kraštovaizdis ir dangaus lopinėlis su aiškiai matomu juodu tašku. Atrodė, kad jis sklandė aukštai virš paviršiaus, o tai, žinoma, sukėlė daugybę teorijų, susijusių su ateiviais.

Kai kurie „Reddit" vartotojai juokaudami užsiminė, kad į marsaeigio kameros kadrą pateko skruzdėlė ar vėjo išpūstas maišelis. Juodo taško forma iš tiesų šiek tiek primena nepaaiškinamą nuolaužą, kuri, atrodo, krenta ant Marso paviršiaus arba kyla į dangų.

 

Deja, Marso danguje nėra juodo taško. Ekspertai tokius nuotraukose esančius objektus vadina artefaktais arba „išmuštais pikseliais".

„Jie atsiranda dėl mikrono dydžio šiukšlių ant matricos. Dauguma kamerų turi tokius artefaktus. Paprastai jie tampa pastebimi tik tada, kai fotoaparatas fotografuoja dangų ar kitą plokštų paviršių", - sako NASA „Jet Propulsion Laboratory" specialistas Justinas Mackie.

 

Jei toks paaiškinimas neatrodo įtikinamas, tuomet verta pažvelgti į kitą vaizdą, padarytą ta pačia „Perseverance" kamera. Jis vis dar rodo tą patį juodą tašką, tik dabar smėlėto kraštovaizdžio fone.

Problemų dėl negyvų pikselių atsirado ir anksčiau. Pavyzdžiui, spalio pradžioje NASA roveris „Curiosity", tyrinėjantis Geilo kraterį, padarė nuotrauką su panašiu juodu tašku.

„Perseverance" misijos komandos nariai praėjusiais metais iškėlė kameros, sumontuotos ant roverio stiebo, artefaktų problemą. Dėmės nuotraukose atsiranda neapdorotose nuotraukose, kurios dar nebuvo išvalytos nuo artefaktų.

 

Marsaeigis „Perseverance" tyrinėjo Marsą nuo 2021-ųjų pradžios ir planetos paviršiuje jau rado daug „keistų" objektų, kurių paaiškinimas jau rastas. Pavyzdžiui, ne taip seniai marsaeigis Raudonojoje planetoje pamatė virves ir blizgantį folijos gabalą, kurie liko po jo nusileidimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(7)
(9)

Komentarai ()