Didžiulis pralaimėjimas Rusijai: Tokajevas gavo galingą sąjungą prieš Rusiją, Putinas bijos net krustelėti  ()

Kazachstano prezidentas užsitikrino Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano paramą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-12-02 Didžiulis pralaimėjimas Rusijai: Tokajevas gavo galingą sąjungą prieš Rusiją, Putinas bijos net krustelėti  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl nesėkmių kare prieš Ukrainą Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas praranda įtaką Centrinės Azijos lyderiams, ypač Kazachstano prezidentui Kasimui-Jomartui Tokajevui. Apie tai rašoma laikraščio „The Washington Post“ analitinėje medžiagoje.

Leidinys rašo, kad Rusijos nesugebėjimas užkariauti Ukrainos parodė V. Putino silpnumą prieš Centrinės Azijos šalis, kurias Maskva laikė savo įtakos sfera. Kazachstanas sustiprino ryšius su Kinija, Turkija ir Europa, pritraukė šimtus Vakarų kompanijų, pabėgusių iš Rusijos dėl sankcijų, ir tapo išsigelbėjimo uostu nuo mobilizacijos bėgantiems rusams.

Lapkričio 29 d. Tokajevas susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir aptarė santykių tarp šalių gilinimą – tai pirmasis Kazachstano lyderio vizitas Paryžiuje per septynerius metus.

Putinas pakirto Rusijos, kaip galingos valstybės, įvaizdį, o Tokajevas ne kartą deklaravo Kazachstano paramą Ukrainos teritoriniam vientisumui.

Žurnalistai pastebi, kad iš pradžių Rusija bandė daryti spaudimą Tokajevui, sustabdydama Kaspijos naftotiekio, kuriuo Kazachstano nafta tiekiama į Juodąją jūrą, eksploatavimą. Rusijos naciai teigė, kad Kazachstanas turėtų būti kitas Maskvos agresijos sąraše, o Putinas susitikimuose tyčia iškreipė Tokajevo vardą.

Reaguodamas į tai, Kazachstano prezidentas užsitikrino Kinijos prezidento Xi Jinpingo ir Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano paramą, kurie pažadėjo išlaikyti šalies teritorinį vientisumą, taip pranešdami Rusijai, kad jos agresyvi retorika prieš Kazachstaną yra nepriimtina.

 

Straipsnyje rašoma, kad dėl nuolatinių Rusijos propagandistų ir pareigūnų įžeidinėjimų, Kazachstano šalies visuomenė palaiko Ukrainą kare, nes baiminasi, kad Rusija gali bandyti užimti šiaurines Kazachstano teritorijas, kuriose gyvena daug etninių rusų.

Pasak leidinio, pakviesdamas Tokajevą pakeliui į Paryžių sustoti Maskvoje, Putinas, regis, norėjo parodyti, kad Rusijai Kazachstanas yra svarbus ir pasveikinti jį tapus šalies vadovu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(94)
(0)
(94)

Komentarai ()