Mirtis Alpėse: garsusis „ledo žmogus“ žuvo visai ne ten, kur buvo surastas (Foto)  ()

Senovinį mumifikuotą ledo žmogaus Ötzi kūną prieš kelis dešimtmečius Alpių aukštikalnėse rado keliautojai – tačiau kaip jis ten pateko? Naujajame tyrime abejojama vyraujančia istorija apie Ötzi mirtį prieš daugiau nei 5000 metų – ir teigiama, kad Ötzi mirė ne tame tarpeklyje, kur jis buvo rastas. Greičiau jo palaikai galėjo būti ten pernešti periodiškai atitirpstant jo kūną supusiam ledui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad ir kiti priešistoriniai žmonės, mirę apledėjusiuose, kalnuotuose regionuose, galėjo išlikti dėl to paties proceso.

„Manau, kad dabar yra šiek tiek didesnė galimybė rasti dar vieną priešistorinį kūną, – sako archeologas Larsas Pilø. – Ji nėra tokia didelė, kad galėčiau pažadėti, jog per artimiausią dešimtmetį bus rastas [dar vienas] kūnas, bet manau, kad tokia galimybė tikrai yra“.

L.Pilø yra pagrindinis naujo tyrimo, naujai žvelgiančio į Ötzi duomenis ir paskelbto žurnale „Holocene“, autorius. Jis taip pat vadovauja projektui „Ledo paslaptys“, kuris vykdomas kartu su Norvegijos Innlandeto apskrities taryba ir Oslo universiteto Kultūros istorijos muziejumi.

Kitokia versija

Akmens amžiaus žmogaus Ötzi, pavadinto pagal Ötztalio Alpes, kuriose jis buvo rastas, palaikus 1991 m. rugsėjo 19 d. alpių perėjoje tarp Italijos ir Austrijos aptiko vokiečių turistai. Iš pradžių keliautojai manė radę įšalusį šiuolaikinio alpinisto kūną – tačiau vėliau atlikus tyrimus nustatyta, kad Ötzi mirė maždaug prieš 5300 metų.

 

Kaip rašoma interneto svetainėje „Secrets of the Ice“, visuotinai pripažinta Ötzi mirties istorija yra kilusi iš Insbruko universiteto (Austrija) archeologo Konrado Spindlerio tyrimų. Jis nustatė, kad Ötzi tikriausiai buvo nužudytas: jo petyje išliko įsmigęs strėlės antgalis, o gilus įpjovimas rankoje atrodė kaip žaizda, patirta ginantis nuo smūgio. Tyrėjas taip pat pastebėjo, kad Ötzi kuprinė, lankas ir strėlių dėklas buvo pažeisti – o tai, K.Spindlerio nuomone buvo kovos ženklas.

Tačiau L.Pilø ir jo kolegos teigia, kad Ötzi daiktus greičiausiai sugadino juos supusio ledo slėgis.

 

„Neabejotinai įvyko konfliktas, – sakė jis. – Tačiau mes sakome, kad artefaktų pažeidimus lengviau paaiškinti natūraliais procesais“.

Mirtis Alpėse

Svarbiausias naujojo tyrimo teiginys yra tas, kad Ötzi nemirė tarpeklio, kuriame buvo rastas, dugne – o jo kūnas ten pateko dėl to, kad ledas per kelias vasaras atitirpo ir vėl sušalo.

Ankstesniuose tyrimuose buvo keliama versija, kad Ötzi žuvo tarpeklyje rudens sezono metu, o jo kūnas ten buvo apsaugotas nuo aukščiau esančio ledyno spaudimo. Tačiau maisto, išlikusio Ötzi žarnyne, analizė rodo, kad jis mirė pavasarį arba vasaros pradžioje, kai tarpeklis turėjo būti užpildytas ledu, teigia L.Pilø.

Naujojo tyrimo autoriai siūlo, kad Ötzi mirė kažkur stacionaraus ledo luito – o ne judančio ledyno – paviršiuje, ir jo palaikus bei artefaktus į prarają pernešė periodiškai atitirpstantis ir vėl sušąlantis ledas.

 

Tai reiškia, kad kūnas ir artefaktai kartais būdavo atidengti ir galėjo būti panardinti į ištirpusį ledo vandenį, tačiau jie vis tiek atlaikė tūkstančius metų trukusį laiko išbandymą. Taigi, tikėtina, kad tokiu pat būdu galėjo išlikti ir kiti seniai mirusių žmonių kūnai.

Archeologas Andreasas Putzeris iš Pietų Tirolio archeologijos muziejaus Italijoje, kur eksponuojamas Ötzi kūnas ir artefaktai, sakė, kad nuodugnesni mumijos tyrimai galėtų patvirtinti, ar ji iš tiesų laikui bėgant buvo veikiama ledynų tirpsmo vandens.

Parengta pagal „Live Science“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()